“Cryptowinter”: Failliete cryptobeurs Zipmex staat gebruikers weer toe om bepaalde altcoins op te nemen

De financieel moegetergde Aziatische cryptobeurs Zipmex, die eerder de opnames van cryptomunten had bevroren, is van plan om klanten weer toe te staan sommige tokens van hun handelsaccounts op te halen.

  • Concreet heeft de exchange een tijdschema uitgestippeld voor opnames van de volgende cryptomunten uit zijn ‘Z Wallet’: SOL, token van blockchainnetwerk Solana; XRP, token van Ripple; en ADA, token van Cardano.
  • De opname van grotere munten, waaronder Bitcoin en Ether, blijft bevroren, zei het bedrijf in een verklaring.
    • Ter info: Zipmex biedt zijn klanten twee wallets aan: de ‘Z Wallet’, die gebruikt wordt voor Zipmex-diensten (zoals de ontvangst van bonussen), en de ‘Trade Wallet’, waarin fiatvaluta’s en fondsen voor cryptohandel worden bewaard.

Liquiditeitscrisis

De firma is een van de vele cryptobedrijven die onderkoeld is geraakt door de “cryptowinter“; i.e. het verdampen van 2 biljoen dollar aan waarde op de cryptomarkt. Meestal worden de ondernemingen in kwestie door de liquiditeitscrisis gedwongen om ofwel de opnames stop te zetten of het faillissement aan te vragen.

De beurs kampte met een verlies van 100 miljoen dollar; het bedrag van een lening die het had gegeven aan cryptoleenplatform Babel Finance. Babel bevroor zijn opnames midden juni toen de cryptocrash bedrijven met een te hoge schuldenlast, zoals Three Arrows Capital en Celsius Network, hard raakte.

Zipmex bevroor dan weer op 20 juli de tegoeden van zijn klanten onder verwijzing naar, zoals verwacht, “volatiele marktomstandigheden”.

Eind juli deelde de Singaporese exchange vervolgens mee vijf aanvragen te hebben gedaan voor faillissementsbescherming. Het bedrijf werkt samen met consulenten om een goede reorganisatie en vergoeding van crediteurs en investeerders mogelijk te maken, klinkt het in een blogpost. “De juridische bescherming helpt Zipmex te voorkomen dat boze investeerders direct hun geld terugeisen bij de rechtbank”, vat de Nederlandse nieuwssite Crypto Insiders het mooi samen.

Akelig stil

Het in 2018 opgerichte Zipmex biedt cryptohandel- en beleggingsdiensten aan in Thailand, Indonesië, Singapore en Australië. Vorig jaar haalde de exchange 41 miljoen dollar op via een investering van de Bank of Ayudhya, een van de grootste banken van Thailand.

Geen piepkleine beurs, zou je dus denken. Toch is het opvallend stil wat een eventuele bail-out van de exchange betreft. Sam Bankman-Fried, vaak de reddende engel van veel cryptobedrijven in nood tijdens deze crisis, heeft alvast nog met geen woord gerept over het bedrijf. (ns)

De Wallets van Zipmex — bron: YouTube en Cointelegraph
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20