Bij supermarktketen Delhaize gaan vandaag de vakbonden en directie voor het eerst samen aan tafel in een overlegmoment dat de door de overheid aangestelde sociaal bemiddelaar organiseert. Het syndicale front wil het momentum aangrijpen om een harmonisering van de statuten in de hele winkelsector te forceren.
In het nieuws: Bijna anderhalve maand sinds het losbarsten van het conflict vindt deze ochtend driepartijenoverleg plaats tussen vakbonden, directie en de sociaal bemiddelaar, die eerder alleen met de partijen apart praatte. De bemiddelingsvergadering vindt plaats in de kantoren van de FOD Werkgelegenheid in Brussel.
De tegenstelling: Ben je als werknemer slechter af in een franchisewinkel, of leiden de betere prestaties van zulke winkels net voor betere toekomstperspectieven? Daarover lopende de meningen sterk uiteen.
- De directie kondigde op 7 maart aan dat de 128 supermarkten in eigen beheer overgedragen zullen worden aan zelfstandige uitbaters en is altijd bij dat standpunt gebleven. “Het is tijd voor meer ondernemerschap in die winkels”, was een van de argumenten.
- Daardoor krijgen circa 9.000 werknemers straks een ander contract, bij een zelfstandige uitbater. De bonden vrezen voor slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden en banenverlies bij de overgang. Wat ook meespeelt: bij een franchisering verliezen de vakbonden nationale macht.
De context: De actiebereidheid op het terrein neemt af, na de massale stakingen in eigen Delhaize-winkels van de afgelopen weken. Gisteren waren nog 21 winkels gesloten door vakbondsblokkades. De vakbonden lanceerden juridische procedures tegen de directie, die zelf deurwaarders naar geblokkeerde winkels stuurde.
Het bredere plaatje: De vakbonden uit de brede handelssector proberen onder de slogan “gelijk loon voor gelijk werk” in de hele sector een harmonisering van de loon- en arbeidsvoorwaarden te forceren, onafhankelijk van de juridische structuur van de winkels.
Er bestaan momenteel vijf paritaire comités in de distributie, met elk eigen loon- en arbeidsvoorwaarden. Eerder kwam supermarktketen Colruyt met een plan voor de vereenvoudiging van de loonregimes naar buiten. (as)