Crisiscentrum: ‘Aantal besmettingen zou tegen 1 september op 100 per dag moeten liggen’

Het is de achtste dag op rij dat het aantal besmettingen daalt. Maar voor een goede start van het schooljaar zou die sneller moeten gaan dan 15 procent per dag, zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Het doel is om tegen 1 september het aantal nieuwe besmettingen op 100 per dag te krijgen. Nu zijn dat er nog net geen 500. Brussel is koploper in het aantal nieuwe besmettingen. Deze week waren er gemiddeld 128 nieuwe besmettingen in de stad, wat wel een stabilisatie is.

In Antwerpen zet de daling zich voort met 111 nieuwe besmettingen. Dat is 31 procent minder dan een week geleden. In Henegouwen en Vlaams-Brabant stijgen de besmettingen nog licht, in Limburg stabiliseren ze.

Woonzorgcentra

Het aantal doden stabiliseert op negen per dag. Het is nog altijd niet helemaal duidelijk of dat met de voorbije hittegolf te maken had of echt een stijging is. Van Gucht wijst er op dat er ook een aantal uitbraken waren in woonzorgcentra de afgelopen weken. Er werden er 28 gerapporteerd de voorbije twee weken. ‘Die vonden plaats in alle provincies’, benadrukt Van Gucht, ‘maar de meeste uitbraken waren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (11) en de provincies Antwerpen (6) en Luik (5).’

‘In de meeste woonzorgcentra is de situatie wel gunstig’, zegt Van Gucht. ‘In tegenstelling tot de eerste golf. Toen waren er 80 besmettingen per 1.000 bewoners en 89 procent van de woonzorgcentra had één of twee besmettingen. Sinds juli zijn er maar in 43 procent van de woonzorgcentra besmettingen vastgesteld, maar dat gaat meestal maar over één of twee mensen. De helft van de rusthuizen is sinds 22 juni coronavrij.’

Om te besluiten drukte hij erop dat bezoek toegelaten is en ook goed is, maar dat u met een aantal dingen rekening moet houden. ‘Geef geen handen of kussen, knuffel niet, denk aan uw handhygiëne en houd genoeg afstand’, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20