Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 23 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Criminaliteit in Athene stijgt

Logo Business AM
Business

31/07/2015 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

De veiligheid in de Griekse hoofdstad Athene heeft de voorbije maanden zware klappen gekregen. Naarmate Griekenland steeds meer in een economisch moeras terecht dreigde te komen, lieten de misdaadcijfers in Athene een opmerkelijke stijging optekenen. Uit cijfers van de politie in de Griekse hoofdstad blijkt dat het aantal aangiftes van diefstallen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met 6,2 procent is gestegen.

Bij berovingen en overvallen dienden zelfs toenames met respectievelijk 13,6 procent en 20,8 procent worden gemeld. Ook vijf jaar geleden, bij een eerdere crisisperiode voor de Griekse economie, diende Athene een piek in de criminaliteit te registreren.

Middenklasse

Opgemerkt wordt dat vooral de middenklasse het doelwit is geworden van de toegenomen criminaliteit. Woordvoerders van de politie wijzen erop dat veel mensen uit die middenklasse weliswaar nog altijd over voorraden contanten beschikken en ook juwelen en andere waardevolle goederen in bezit hebben, maar niet de financiële slagruimte hebben om hun eigendommen afdoende te beschermen.

“De rijkere klasse kan zijn activa veilig in het buitenland onderbrengen, maar de middenklasse moet een andere oplossing zoeken,” aldus de politie. “De enige uitkomst is echter vaak dat deze middelen in eigen huis zo afgeschermd mogelijk worden opgeslagen.”

Ook criminelen beseffen volgens de politie echter heel goed dat er in de woningen van vele Grieken nog aantrekkelijke buit kan worden gevonden. Daardoor wordt de middenklasse van Athene volgens de woordvoerders dan ook geconfronteerd met een ware criminaliteitsgolf, die elders in het land niet kan worden vastgesteld.

Beveiliging automaten

Bovendien worden bij de politie van de hoofdstad steeds meer meldingen ontvangen van bewoners die na een bezoek aan een geldautomaat door criminelen werden beroofd. Aan een aantal geldautomaten diende dan ook al voor een permanente politie-beveiliging gezorgd te worden om de rovers af te schrikken.

Inmiddels werd in Athene een bende opgerold die zich gespecialiseerd had in het beroven van ouderen. Ook zou een dief zijn opgepakt die in vier maanden tijd dertien inbraken had gepleegd en daarbij een buit van tienduizenden euro had gemaakt.


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  31.511.749
 • Aantal
  doden
  969.478
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  105.226
 • Aantal
  doden
  9.955
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks