Crelan en AXA willen helft van de kantoren sluiten

Crelan en AXA samen tellen vandaag zo’n 900 kantoren. Bedoeling is om dat aantal te verkleinen tot 420 à 500 vestigingen tegen 2027. Dat schrijft De Tijd.

Waarom is dit belangrijk?

Crelan kondigde zo'n 2 jaar geleden aan dat het AXA Bank Belgium inlijft. Tot nu toe was er heel wat onzekerheid over wat die overname betekent voor de zelfstandige agenten van beide banken. Nu heeft Crelan meer details gedeeld.

In het nieuws: Tijdens een webinar heeft Crelan meer informatie gegeven over wat de plannen met het kantoornetwerk zijn.

  • De bank wil het kantoornetwerk verkleinen van zo’n 900 naar 420 à 500 vestigingen. Dat is dus een halvering.
  • Volgens De Tijd wil de bank inzetten op kantoren waar alle expertise over bijvoorbeeld kredietverlening en beleggen aanwezig is.
  • Concreet zouden er in elk kantoor minstens vijf werknemers actief zijn. Elk van die vestigingen zou ook 100 miljoen euro aan klantentegoeden vertegenwoordigen.

Onduidelijkheid troef

Veel onduidelijkheid: Verschillende agenten laten in een reactie aan de financiële nieuwssite weten dat ze zich zorgen maken over wat de toekomst brengen zal.

  • De wijzigingen zullen niet van de ene dag op de andere gebeuren. De twee banken zijn nog volop bezig met hun activiteiten en informaticaplatformen op elkaar af te stemmen. Verwacht wordt dat de fusie zal afgerond zijn in de tweede helft van 2024.
  • De agenten kunnen in afwachting daarvan al met elkaar spreken over eventuele samenwerkingen. Al is dat geen sinecure in de huidige situatie omdat er bijvoorbeeld nog veel onduidelijkheid bestaat over het commissiesysteem dat Crelan wil invoeren voor de vergoeding van haar agenten.
  • “Crelan bouwt nu zijn netwerk af tot zo’n 450 kantoren tegen 2027. Dan heeft de bank nog het grootste netwerk van België”, merkt Albert Verlinden, de voorzitter van de beroepsvereniging van bank- en verzekeringstussenpersonen BZB-Fedafin, op in een reactie tegenover De Tijd. “Maar we denken dat daarna nog meer in het kantoornetwerk wordt gesnoeid. En wat dan voor de agenten die net daarvoor in een fusie met andere vestigingen hebben geïnvesteerd?”

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20