Creditcardcontrolenummer

Webshops zijn vandaag de dag verplicht om bij een betaling met een creditcard naar je Card Validation Code (CVC-code) te vragen. Op die manier wordt er op je betaling een extra veiligheidscontrole uitgevoerd en zal het online betalen met je creditcard nog beter beschermd zijn. Een vergelijkbare controle zal eveneens bij online betalen toe worden gepast, maar dan met een aparte veiligheidscode.

Wat is het creditcardcontrolenummer?

Het creditcardcontrolenummer (de CVC-code) bestaat uit 3 cijfers die achter op uw creditcard staat. Op de strook waar je je handtekening moet plaatsen is het volledige creditcardnummer te zien en aan de rechterzijde van dit nummer vind je het creditcardcontrolenummer. Een bedrijf dat betalingen op afstand aanvaardt, zoals webshops, postorderbedrijven, telefonische betalingen en internetbetalingen, zijn wettelijk eveneens verplicht om het creditcardcontrolenummer door te geven. Deze code vormt namelijk samen met het creditcardnummer en de vervaldatum van de kaart een unieke combinatie.

Bij verrichtingen waar de creditcard niet fysiek aanwezig is, zal het creditcardcontrolenummer dan ook dienen als extra veiligheidscontrole. Op deze manier wordt voor een belangrijk deel fraude en misbruik van een creditcard tegengegaan. Het creditcardcontrolenummer zal samen met de andere creditcardgegevens door worden gegeven aan de creditcardverstrekker die vervolgens de transactie goed- of af zal keuren.

Extra online bescherming

Om online fraude de kop in te kunnen drukken heeft zowel Visa als Mastercard een aanvullende online bescherming ontwikkeld. Bij Mastercard zal er worden gesproken van de Mastercard Secure Code, terwijl bij Visa de term Verified by Visa wordt gehanteerd. Hoewel de systemen niet volledig gelijk zijn, zullen ze hetzelfde doel dienen, namelijk: de gebruikers van hun systeem extra beschermen tegen misbruik en fraude bij online bestellingen en betalingen.

Het creditcardcontrolenummer is immers eenvoudig af te lezen van de achterzijde van een creditcard. Wanneer je dan ook nog op de hoogte bent van het creditcardnummer en de personalia, dan is het uitermate simpel om te kunnen frauderen met een creditcard. Fraude zal echter vaker tegen worden gegaan als er wordt gewerkt met een veiligheidscode in combinatie met een persoonlijk geheim wachtwoord, of met een uit cijfers en letters bestaande code. Een dergelijke combinatie zal immers nergens op de creditcard te vinden zijn. In feite heb je zo te maken met een ingewikkelde pincode die je in dient te geven op het moment dat je een online bestelling of betaling uit wilt voeren. Voordat de betaling wordt gedefinieerd, zal de veiligheidscode door je bank worden nagetrokken, zonder tussenkomst van de webshop. Pas nadat de bank de transactie goed heeft gekeurd, kan de betaling verricht worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20