Crédit Agricole neemt belang van 80 procent in Degroof Petercam

Crédit Agricole neemt belang van 80 procent in Degroof Petercam
Degroof Petercam – Degroof Petercam

Degroof Petercam komt in handen van de Franse bank Crédit Agricole. Die neemt een belang van 80 procent in de grootste onafhankelijke private bank en vermogensbeheerder van België.

Waarom is dit belangrijk?

Er waren meerdere gegadigden om Degroof Petercam over te nemen, waaronder de grootbanken ING en Belfius. Uiteindelijk bleven er nog twee partijen over: Julius Baer en Crédit Agricole. Het is uiteindelijk de Franse bank die een meerderheidsbelang neemt in de Brusselse vermogensbeheerder.

In het nieuws: Crédit Agricole koopt een belang van 80 procent in Degroof Petercam.

  • Degroof Petercam, met zowat 70 miljard euro in beheer, is de grootste onafhankelijke vermogensbeheerder van ons land.
  • De Franse bank koopt het meerderheidsbelang via zijn eigen vermogensbeheerder Indosuez Wealth Management. Die heeft daarover een akkoord gesloten met enkele aandeelhouders die in totaal 59,5 procent van het kapitaal controleren. Zij verkopen hun aandelen aan Crédit Agricole.
  • Eenmaal dat die operatie is afgerond, zal Indosuez Wealth Management een bod uitbrengen op alle overige aandelen, om zo tot een belang van 80 procent te komen.
    • De Franse bank wil 148,03 euro per aandeel betalen, wat Degroof Petercam waardeert op 1,55 miljard euro (zonder de aandelen in eigen beheer). Dat is meer dan verwacht. Het beurshuis Kepler Chevreux ging eerder nog uit van een waardering tussen 1,1 en 1,3 miljard euro.
    • Opgelet: De overnameprijs kan nog wijzigen. Dat kan onder meer het geval zijn als de definitieve halfjaarresultaten van Degroof Petercam te sterk afwijken van de voorlopige resultaten of als er intussen kapitaal wegvloeit.
  • CLdN, het vehikel van de Antwerpse redersfamilie Cigrang, vergroot als onderdeel van de deal zijn belang in de financiële instelling tot 20 procent. Die blijft zo als minderheidsaandeelhouder aan boord.
    • “Deze evolutie zal de middelen en slagkracht van Degroof Petercam versterken om nog beter tegemoet te komen aan haar klanten en hun specifieke behoeften”, laat Christian Cigrang, voorzitter van de raad van bestuur van CLdN, weten in een persbericht.
  • Jacques Prost, CEO van Indosuez Wealth Management, merkt op dat ons land de tweede thuismarkt zal worden van de samengestelde groep. “Deze voorgestelde alliantie zal een belangrijke stap zijn in onze ontwikkeling in Europa, in lijn met ons strategisch plan”, klinkt het.

Fusie minder succesvol dan verwacht

Terugblik: Degroof Petercam is in 2015 ontstaan uit een fusie tussen de vermogensbeheerders Bank Degroof en Petercam. Maar die samensmelting was niet het verhoopte succesverhaal, waardoor de vermogensbeheerder in de etalage werd geplaatst.

  • De fusie liep niet van een leien dakje onder meer omdat elke financiële instelling een eigen bedrijfscultuur had.
  • Daarnaast namen de toezichthouders de vermogensbeheerder meermaals in het vizier.
    • In 2019 kwam Degroof Petercam bijvoorbeeld in de problemen nadat een audit van de Nationale Bank van België (NBB) had aangetoond dat de financiële instelling zwaar in gebreke was gebleven bij het naleven van de antiwitwasregels.
    • Bank Degroof Petercam moest in 2020 een boete van 800.000 euro aan de schatkist betalen nadat de financiële waakhond FSMA had ontdekt dat de private bank de zogenaamde MiFID-regelgeving had geschonden. Die regelgeving verplicht de banken het risicoprofiel van hun klanten te bepalen via een vragenlijst en op basis daarvan bepaalde beleggingsproducten wel of niet te verkopen. (kg)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.