Creatiefste ‘remedie’ tegen het coronavirus tot dusver? Kirgizië met de giftige wortel, douze points

De Centraal-Aziatische natie Kirgizië promoot een giftige wortel – u leest dit goed – als een veilige behandeling tegen het coronavirus. Het land doet dit ondanks gezondheidswaarschuwingen van onder meer de WHO, weet de Times of Malta.

Op een persconferentie nam de Minister van Volksgezondheid, Alimkadyr Beishenaliyev, voor de ogen van journalisten slokjes van een brouwsel dat extracten van de aconietwortel bevat. Hij deed dit terwijl hij over de genezende eigenschappen sprak.

‘Het is niet schadelijk voor de gezondheid’, zei Beishenaliyev nadat hij naar zijn mening genoeg had genipt. ‘Je moet het heet drinken, en binnen twee of drie dagen verdwijnt het positieve PCR-testresultaat en wordt de persoon onmiddellijk beter.’

Aconietwortel wordt wel degelijk in de traditionele geneeskunde gebruikt, ook al wordt het als zeer giftig beschouwd.

Derde golf

De autoriteiten meldden dat een derde golf van COVID-19-gevallen op gang komt in het Centraal-Aziatische land van 6,5 miljoen inwoners. De natie doorstond vorig jaar een moeilijke zomer toen geïnfecteerden met het virus de ziekenhuizen overspoelden.

In de aanloop naar de persconferentie met de wortel plaatste president Sadyr Japarov eind donderdag een video op Facebook. Daarin was te zien hoe zijn wondermiddel werd gebotteld door een team van mannen die geen beschermende uitrusting droegen.

Effectief tegen coronavirus en maagkanker

Op het etiket van de flessen staat dat het drankje effectief is ‘tegen het coronavirus en maagkanker’. Niettemin waarschuwt het etiket ook dat het drinken van de oplossing zonder deze op te warmen de dood tot gevolg kan hebben.  

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft donderdag kritiek geuit op de beslissing om het middel te promoten.

‘Een geneesmiddel dat geen klinische proeven heeft ondergaan, kan niet worden geregistreerd en aanbevolen voor algemeen gebruik door de bevolking’, aldus de WHO.

Duizenden gevangenen genezen

Beishenaliyev beweerde dat president Japarov ‘duizenden mede-gevangenen’ met het middel succesvol had behandeld. 

En ja, ook dit leest u goed, de president was ooit een gedetineerde. En niet eens lang geleden ofzo, net vóor hij aan de macht kwam – vorig jaar.

Hij zat overigens een gevangenisstraf van 11 jaar uit wegens het kidnappen van een lokale ambtenaar.

Geneesheer-president

Japarov is niet de eerste leider die beweert dat hij het coronavirus met kruiden kan genezen. 

In Turkmenistan, een ander Centraal-Aziatisch land, prees leider Gurbanguly Berdymukhamedov de zoethoutwortel aan als een remedie tegen het coronavirus. 

President Andry Rajoelina van Madagaskar heeft dan weer een plaatselijk brouwsel, op basis van de malariaplant artemisia, gepromoot om het virus te bestrijden.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20