Covid-19 zorgt voor de comeback van schooltelevisie

Mexico zendt deze week alle schoollessen uit op televisie. Volgens de Mexicaanse regering blijft het vanwege de pandemie te gevaarlijk om kinderen naar school te sturen. Covid-19 heeft in het land al meer dan 60.000 mensenlevens geëist.

De lessen zullen ook op internet kunnen worden gevolgd, maar teveel Mexicaanse gezinnen hebben nog steeds geen computer in huis. Wel beschikt 93 procent van de Mexicaanse huishoudens over een tv-toestel, vergeleken met 56 procent die (vaak trage) internettoegang heeft en 44 procent die thuis een computer heeft staan.

Mexicanen zijn fervente tv-kijkers. Ze keken in het derde kwartaal van 2019 gemiddeld vijf uur per dag naar televisie. 

TV-onderwijs zal worden uitgezonden voor leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs en zal niet worden onderbroken door reclameboodschappen. In totaal worden elke dag 18 lesuren uitgezonden, dat zijn dagelijks 2,5 lesuren per leeftijdscategorie. Het Ministerie van Onderwijs beseft ook dat televisie een ‘oud’ medium is. De aandachtsspanne van studenten is vandaag niet meer wat ze 20 jaar geleden was. Daarom worden de lessen opgesplitst in blokken van telkens 20 minuten. Op die manier wil men vermijden dat leerlingen afgeleid worden.

Omdat de Mexicaanse openbare omroep slechts in 70 procent van het land beschikbaar is, zullen 4 privé-kanalen de overige 30 procent van de bevolking bedienen. Ze hebben daarvoor 20 miljoen dollar ter beschikking gekregen.

Ook andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Colombia en Chili hebben de televisie ingeschakeld in een mix van lesmethodes, die moeten helpen de coronacrisis door te komen. Mexico is daarbij wel meest op televisie gericht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20