Covid-19 eist in België nu bijna tachtig levens per dag

Dagelijks overlijden in België inmiddels al bijna tachtig mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat is bijna een verdubbeling tegenover de week voordien. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Wereldwijd zijn inmiddels al bijna 1,2 miljoen mensen aan de gevolgen van een besmetting met Covid-19 overleden.

De metingen van Sciensano tonen dat het virus Covid-19 in de periode tussen 20 tot 26 oktober in België elke dag aan gemiddeld 79,4 mensen het leven heeft gekost. Dat betekende een stijging met 43,9 procent tegenover de meetperiode voordien. In totaal heeft het virus in België al aan 11.308 mensen het leven gekost.

Ziekenhuisopnames

De voorbije meetperiode werden in België gemiddeld 15.316 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat vertegenwoordigde een toename met 38 procent tegenover de periode voordien. In totaal zijn sinds de uitbraak van het virus in België al 392.258 infecties geregistreerd. 

Er moesten dagelijks ook gemiddeld 618,4 patiënten met ziekteverschijnselen in het ziekenhuis worden opgenomen. Hier was er sprake van een stijging met 77 procent. Gisteren werd een verdere toename tot 673 patiënten opgetekend. 

In de Belgische ziekenhuizen worden momenteel 6.187 corona-patiënten verzorgd. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover de meetperiode voordien. Op de intensieve zorgen worden 1.057 slachtoffers, een toename met 9 procent tegenover de week voordien, behandeld. Gisteren mochten anderzijds 474 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten nadat ze genezen waren verklaard.

Sciensano meldt verder nog dat de positiviteitsratio, het aantal tests waarbij de aanwezigheid van het virus wordt aangetoond, tot 25,1 procent is gestegen.

Het gezondheidsinstituut benadrukt wel dat een aantal cijfers uit de statistieken waarschijnlijk een onderschatting van de reële situatie vertegenwoordigen. Een aantal tests, onder meer van reizigers die uit een rode zone terugkeren, zijn immers weggevallen.

Sciensano voegt eraan toe een aantal statistische modellen te zullen inzetten om de impact van die weggevallen tests te kunnen incalculeren. Op die manier zegt het gezondheidsinstituut toch een betrouwbare weerspiegeling van de verdere evolutie van de besmettingen te kunnen blijven aanreiken.

Verenigde Staten

Uit cijfers van de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten blijkt dat wereldwijd inmiddels bijna 45 miljoen besmettingen moeten worden gemeld. Er zijn aan de gevolgen van de ziekte volgens de Amerikaanse medici ook al bijna 1,18 miljoen mensen aan de gevolgen van de besmetting overleden.

De Verenigde Staten blijken met ruim 8,9 miljoen besmettingen en 228.636 overlijdens het zwaarst getroffen land van de wereld. In dat land werden voor de eerste keer ook meer dan 90.000 nieuwe besmettingen per dag opgetekend. De dodentol is opgelopen tot 1.021 overlijdens per dag.

India komt in de wereldwijde ranglijst op de tweede plaats met ruim 8 miljoen besmettingen en 120.527 overlijdens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20