Coucke pompt 16 miljoen euro in Gents IT-bedrijf Itineris

Itineris, opgericht in 2003, levert software aan grote water- en energiebedrijven, tot in de Verenigde Staten toe. Dat laatste heeft serieel ondernemer Marc Coucke ervan overtuigd om in het kapitaal van het groeibedrijf te stappen.

De software van Itineris automatiseert voor nutsbedrijven hun klantenbeheer, facturatie en het beheer van de meterstanden. Het bedrijf telt inmiddels 400 medewerkers en is actief in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de Verenigde Staten, waar onder meer een milieubedrijf in New York klant is. De omzet groeide in 2021 met 23 procent, tot ruim 60 miljoen euro.

“Ik ben onder de indruk van de groei die Itineris de afgelopen jaren heeft gerealiseerd”, zegt Coucke in een persbericht. “Bovendien is er nog een enorm potentieel om nog verder te groeien. Als je het als Belgische speler kunt maken in de VS, en je software succesvol kunt lanceren in een stad als New York, met negen miljoen inwoners, dan is dat veelzeggend. Wat ons ook enorm aanspreekt, is dat het bedrijf volop investeert in nieuwe innovaties om zijn klanten te ondersteunen in de energietransitie.”

Amerikaanse groeiplannen

Hij investeert 16 miljoen euro in Itineris via zijn familiale holding Alychlo. Dat investeringsbedrijf is ook een grote aandeelhouder van het waterbehandelingsbedrijf Ekopak, dat met de hulp van Coucke & co naar de beurs trok.

Na de kapitaalinjectie wil stichter-CEO Edgard Vermeersch verder groeien in de VS. “Sinds we in november 2021 met succes onze softwareoplossing UMAX lanceerden bij het New York Department of Environmental Protection, zien we een sterk groeiende interesse bij de overige Amerikaanse nutsbedrijven om met ons samen te werken. In het eerste kwartaal haalden we opnieuw twee belangrijke steden binnen.”

Het geld van de kapitaalverhoging zal ook dienen voor “strategische overnames” in Europa.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20