Cosmic Crisp: nieuwe appelsoort blijft een jaar lang vers

Vanaf 1 december ligt een nieuwe variëteit appels in de Amerikaanse supermarkten. De Cosmic Crisp is een designerappel met een opmerkelijk kenmerk: als u ‘m in uw koelkast bewaart, blijft hij makkelijk een jaar vers.

Appelen zijn de – op bananen en watermeloenen na – meest populaire fruitsoort ter wereld en er bestaan zo’n 7.500 variëteiten wereldwijd.

Daar komt er nu nog een bij. De Cosmic Cris is een grote, donkerrode sappige appel met een stevige crispy textuur. De smaak is zoetzuur. Hij werd ontwikkeld door de Washington State University. Het fruitbomenverbeteringsprogramma van die universiteit heeft 22 jaar lang aan de appel gewerkt. De voorbije jaren werd dan ook een zeer gerichte marketingstrategie voor de appel uitgestippeld. Consument moeten onmiddellijk begrijpen dat wat ze te zien krijgen een Cosmic Crisp is. De appel zou zeer ‘Instagrammable’ zijn. Voor de lancering werd daarom een budget van niet minder dan 11 miljoen euro gereserveerd.

Supermarkten zijn alvast enthousiast. Vooral dankzij de donkerrode kleur, waardoor de appel een blikvanger vormt in het schap.

Cosmic Crisp
(AP Photo/Ted S. Warren)

De Cosmic Crisp blijft een jaar vers

Maar de appel heeft nog een specifiek kenmerk: hij blijft in uw koelkast een jaar vers. Bijt of snijdt u er in, dan kleurt hij net als andere soorten langzaam bruin.

De Cosmic Crisp wordt – net als twee derde van alle Amerikaans appels – gekweekt in de staat Washington aan de westkust van de VS. Het eerste jaar zal slechts een beperkt volume op de markt worden gebracht, maar vanaf 2021 zouden 5,1 miljoen dozen met elk 18 kg appels te koop worden aangeboden.

Verschillende internationale retailers hebben al hun interesse voor de nieuwe soort getoond. Na de VS zou de Cosmic Crisp ook in Australië worden gelanceerd. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20