Corruptie decimeert de opbrengsten van de Iraakse olieproductie

Sinds de val van Saddam Hoessein achttien jaar geleden is in Irak een bedrag van 150 miljard dollar aan inkomsten uit de olieverkoop gestolen en naar het buitenland gesmokkeld. Dat heeft de Iraakse president Barham Saleh gezegd bij een oproep aan het Iraakse parlement om in de strijd tegen corruptie een aantal nieuwe maatregelen aan te nemen.

De president voegde eraan toe dat de wijdverbreide corruptie ervoor gezorgd heeft dat de inspanningen van Irak om te herstellen van decennia van oorlogen en sancties, onvoldoende vruchten afwerpen.

Sterkere controles

‘Sinds het regime van Saddam Hoessein ten val is gebracht, heeft Irak met de oliewinning een bedrag van bijna 1.000 miljard dollar verdiend’, aldus president Saleh. ‘Daarvan is echter 15 procent door corruptie verdwenen en naar het buitenland overgeheveld.’

Saleh drong er bij het Iraakse parlement op aan om de corruptie in het land dan ook met extra maatregelen te bekampen.

In het voorstel van de president zou voortaan elke transactie met een waarde van meer dan 500.000 dollar aan een sterkere controle van de overheid worden onderworpen. Ook bankrekeningen met activa van meer dan 1 miljoen dollar zouden extra onder de loep moeten worden genomen. 

‘Helaas zal de wet in werkelijkheid wellicht nooit aan het Iraakse parlement worden voorgelegd’, zegt echter de Iraakse veiligheidsspecialist Fadel Abo Ragheef tegenover het persbureau Agence France Presse (AFP).

Betrokkenheid

‘Het voorstel vertegenwoordigt ongetwijfeld één van de beste maatregelen die in Irak is voorgelegd om het corruptieprobleem aan te pakken, maar zal waarschijnlijk nooit worden aangenomen’, verduidelijkt Ragheef. ‘Men kan verwachten dat de politieke partijen zullen ingrijpen en het voorstel saboteren.’

‘In het openbaar zullen ze zich wel achter de plannen scharen, maar achter de schermen zullen ze er alles aan doen om te beletten dat er een dergelijke wet zou komen. Veel politici zijn immers zelf bij de corruptie betrokken.’

President Saleh benadrukte verder dat de nieuwe wetgeving ook initiatieven zou moeten toelaten om de verdwenen 150 miljard dollar te recupereren. Daarbij zou aangestuurd worden op een samenwerking met andere regeringen en internationale organisaties. 

Irak realiseerde met zijn oliewinning tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 15,5 miljard dollar inkomsten. Dat betekende een stijging met 1,5 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Het land wordt echter door corruptie zwaar getroffen. Op de ranglijst van Transparency International met meest corrupte landen van de wereld, staat Irak op de twintigste plaats.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20