Coronavirus: fors meer besmettingen, maar er wordt ook veel meer getest

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is met de helft gestegen in vergelijking met de week ervoor. Dat lijkt op het eerste zicht zorgwekkend, maar omdat er ook heel wat meer getest wordt, viel die stijging te verwachten. In totaal blijkt amper 1 procent van de afgelopen testen positief. De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) neemt 5 procent positieve test als grens voor extra maatregelen.

In de periode van 25 juni tot en met 1 juli zijn in België gemiddeld 506 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is 52 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Toch is die stijging niet direct een reden tot paniek. Er wordt namelijk ook opvallend vaker getest op het coronavirus. Dat heeft deels te maken met mensen die op reis willen gaan en zich daarom verplicht moeten laten testen. Er zijn in diezelfde periode gemiddeld 60.100 coronatesten per dag afgenomen. Amper 1 procent van die testen bleek positief.

Ziekenhuisopnames

Er zijn gisteren 12 mensen opgenomen voor Covid-19. 12 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor liggen nu 262 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 2 minder dan de dag ervoor. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 115 mensen met Covid-19. Dat zijn er exact evenveel als gisteren.

Tussen 27 juni en 3 juli zijn dagelijks gemiddeld 15,3 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een daling van 28 procent in vergelijking met de week ervoor.

Overlijdens

Het gemiddelde aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 ligt nu op 3,1 per dag voor de periode van 25 juni tot en met 1 juli. Dat is 31 procent lager dan de week ervoor. In totaal stierven nu al 25.190 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in België.

Vaccinaties

Op 4 juli hadden in België al 7.397.549 mensen mensen hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 79,3 procent van de volwassen bevolking of 64,2 procent van de totale bevolking.

4.174.784 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 45,2 procent van de volwassen bevolking, ofwel 36,2 procent van de totale bevolking. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten
BEL20