Coronavirus: aantal besmettingen daalt voor de derde dag op rij, maar aantal doden verdubbelt

Voor de derde dag op rij is het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land gedaald. In de week van 9 tot 15 augustus ging het om gemiddeld 528 besmettingen per dag. Dat is 15 procent minder dan de week ervoor.

Op vlak van overlijdens is er wél slecht nieuws. Gemiddeld stierven die week 10 mensen per dag aan de gevolgen van Covid-19. Da’s meer dan een verdubbeling in vergelijking met de week ervoor, toen 4 mensen per dag overleden.

In de week van 9 tot 15 augustus raakten in België gemiddeld 528 mensen (527,7 om precies te zijn) per dag besmet met het coronavirus. Het is al de derde dag op rij dat dat aantal daalt. In vergelijking met de week ervoor is namelijk sprake van een daling van 15 procent. Die daling heeft het land vooral te danken aan het dalend aantal coronabesmettingen in Antwerpen.

Nu lijkt het probleem vanuit Brussel te komen. Daar stijgt het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus lichtjes. In totaal raakten in ons land nu al 78.897 mensen besmet met het coronavirus. Dat zijn er 363 meer dan gisteren, al moet Sciensano dat aantal nog controleren.

Dubbel zoveel overlijdens

Op vlak van het aantal overlijdens is er minder goed nieuws. Dat aantal is opnieuw meer dan verdubbeld. In de week van 9 tot 15 augustus was namelijk sprake van gemiddeld 9,9 overlijdens per week. Da’s een stijging van maar liefst 130 procent in vergelijking met de week ervoor, toen dagelijks gemiddeld 4 mensen stierven aan de gevolgen van Covid-19.

Het hogere aantal overlijdens is waarschijnlijk ook een gevolg van de extreme hitte en de verhoogde ozonconcentraties. Dat zijn namelijk risicofactoren voor oudere mensen.

Gemiddeld bijna 30 ziekenhuisopnames

Elke dag werden in diezelfde periode gemiddeld iets meer dan 29 mensen (29,4 om precies te zijn) opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Da’s een lichte daling in vergelijking met de week ervoor, toen dagelijks gemiddeld 33 coronapatiënten werden opgenomen.

In totaal werden nu al 18.754 Belgen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Gisteren was sprake van 335 bezette bedden. Dat zijn er 6 minder dan de dag ervoor. Van die 335 coronapatiënten liggen er 89 op intensieve zorgen, 2 minder dan de dag ervoor. 48 van hen moeten beademd worden, 3 méér dan de dag ervoor.

Vaccin kopen

België is zich volop aan voorbereiden om een vaccin tegen het coronavirus aan te kopen. Volgens de Waalse krant Le Soir is de bevoegde expertencommissie binnen het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) namelijk voor de eerste keer samengekomen.

Die commissie heeft als doel om de regering te adviseren bij de aankoop van een vaccin. Ze bestaat uit wetenschappers, vertegenwoordigers van het FAGG, de Federale Overheidsdienst Gezondheid én de drie gewesten. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20