Coronapremie brengt geen soelaas: horecabedrijf El Kaouakibi legt boeken neer

Point Urbain, het horecabedrijf van het in opspraak gekomen Vlaamse parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld), legt de boeken neer. Het bedrijf was actief in het Jacob Jordaenshuis, dat El Kaouakibi met haar zakenpartner Erika Xuan Nguyen ombouwde tot de creatieve hub JJ House.

  • Point Urbain heeft zijn hoofdzetel op het adres van het Jacob Jordaenshuis (foto), de voormalige woning van de beroemde barokschilder in de Antwerpse Reyndersstraat. El Kaouakibi en Nguyen vormden dat historische pand in 2018 om tot JJ House, een ‘creatieve hub voor ontmoeting en co-creatie’, met Point Urbain als horeca- en evenementenpoot.
JJ House – foto JJ House
  • Maar nu legt Point Urbain de boeken neer, meldt Nguyen in een persbericht via nieuwsdienst Belga. ‘De verhuurder heeft naar aanleiding van de achterstallige huur ten gevolge van de coronacrisis een dagvaarding uitgebracht en de verbreking van de huurovereenkomst gevraagd. Een deurwaarder kwam vandaag ter plaatse. Zonder locatie is het verderzetten van de activiteiten de facto onmogelijk.’
  • Die verhuurder is de familie Vanderlinden, die het pand al 200 jaar bezit. Het duo El Kaouakibi-Nguyen had een huurovereenkomst voor 18 jaar afgesloten.
  • Recentelijk raakte in de pers bekend dat Point Urbain al met het bankroet flirtte nog voor de coronacrisis uitbrak. Zo kwam het overgedragen verlies van de bvba eind 2019 op 493.450 euro uit.
  • Point Urbain bestaat al langer dan JJ House. Het werd in 2016 opgericht door El Kaouakibi en omvatte in het recente verleden onder meer om de foodbar Doi Doi en een cateringproject in de Karel de Grote Hogeschool (KdG).

De ingang van JJ House – foto JJ House

Coronapremie

  • Point Urbain kreeg vorig jaar van de Vlaamse overheid een coronagerelateerde hinderpremie van 14.080 euro. Dat blijkt uit de publieke lijsten van het agentschap Vlaio.
  • Ook Tokomat, de persoonlijke commanditaire vennootschap van Nguyen op hetzelfde adres, vroeg en kreeg een Vlaamse hinderpremie (9.600 euro).
  • JJ House is ook de hoofdzetel van tal van andere vennootschappen waaronder El Kaouakibi’s persoonlijke vennootschap A Woman’s View en de bvba’s WannaWork, WannaChange en WannaCatch.

Let’s Go Urban

  • De dans-vzw Let’s Go Urban is niet gevestigd in de voormalige schilderswoning. El Kaouakibi ligt al enige tijd onder vuur wegens de onduidelijke financiële stromen tussen Let’s Go Urban en haar vennootschappen. Het faillissement van Point Urbain heeft niets te maken met Let’s Go Urban, zegt Nguyen.
  • Daarna barstte er nog een tweede zaak los, rond een betaling van 50.000 euro door de Open Vld bij de politieke lancering van El Kaouakibi.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20