Komt er nu een coronapas of niet? En in welke vorm? Terwijl de Vlaamse liberalen in de hoofdstad, met kopman Sven Gatz (Open Vld) kranten en radio opzochten om uit te leggen dat zo’n coronapas best verdedigbaar was, trok de MR snoeihard in de aanval.
- Zeker nadat de Ecolo-minister van Volksgezondheid Alain Maron de volledige uitrol van zo’n pas voor heel de horeca fors in vraag stelde. Dat leidde intern in de coalitie tot irritaties: de socialisten konden niet lachen met alweer geschipper, en op het kabinet van Frank Vandenbroucke (Vooruit) de federale minister van Volksgezondheid werd stevig de wenkbrauwen gefronst.
- Dat was hét signaal voor Georges-Louis Bouchez (MR) om helemaal in de aanval te gaan: “De Brusselse regering blijft maar uitblinken in amateurisme. Mogen we eindelijk zeggen dat ze niet in staat is om het hoofdstedelijke gewest van ons land te besturen? Het enige talent van links in Brussel is om goud in lood te veranderen.”
- Forse woorden dus, maar Bouchez kampt ondertussen een beetje met het ‘boy cried wolf’-fenomeen: Als je systematisch te veel en te fel roept, hoort op den duur niemand je echt nog.
- Terwijl de discussie dus in Brussel blijft woedden, en de knopen maar niet raken doorgehakt, sijpelde de zaak ook in Vlaanderen binnen. Onder meer de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (Vooruit) vroeg om in zijn gemeente ook zo’n pasje te mogen invoeren.
- In het Vlaams Parlement pikte CD&V’er Katrien Schryvers dat op: zij deed een voorstel om de Vlaamse steden en gemeenten dan maar zelf te laten beslissen of zij zo’n pas willen. En ook Vooruit sprong op de kar, fractieleider Hannes Anaf vond het een “goed idee om een gedifferentieerd beleid te kunnen voeren”.
- In Terzake duwde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wat verder door:
- “Als het fout zou lopen in Antwerpen of Vilvoorde, gemeenten waar er ook te weinig mensen gevaccineerd zijn, dan denk ik dat de Vlaamse regering daar in het belang van de volksgezondheid over na zou moeten denken. Ook in het belang van de mensen die wel gevaccineerd zijn.”
- “Ik denk dat iets als een coronapas echt een nuttig instrument is, omdat het ervoor zorgt dat mensen die gevaccineerd zijn, volledig van de vrijheid kunnen genieten.”
- Vraag is of er binnen de Vlaamse regering veel draagvlak is. Want het is niet omdat de Brusselse Open Vld voorstander is, in de hoofdstad, dat dat voor heel Open Vld geldt. Vanmorgen reageerde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert al fel, op Twitter: “Het hoge sheriff-gehalte van sommige burgemeesters en gouverneurs kennen we. Aub geen kakofonie van lokale pasjes-regels. In Vlaanderen is dit totaal niet nodig.“
Het hoge sheriff gehalte van sommige burgemeesters en gouverneurs kennen we. Aub geen kakofonie van lokale CST-regels. In Vlaanderen is dit totaal niet nodig. https://t.co/tWh36X7mbO
— Egbert Lachaert (@egbertlachaert) September 10, 2021
- Maar even opvallend, twee zwaargewichten en vice-ministerpresidenten, Hilde Crevits (CD&V) maar ook Bart Somers (Open Vld) vertelden vanmorgen toch iets anders:
- “De vrijheid moet het uitgangspunt zijn, geen pasjesmaatschappij, gelet op de heel hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen. Maar het is evident dat je de situatie moet blijven opvolgen en dat je moet kijken naar wat er eventueel nog extra moet gebeuren. Je moet niet blind zijn voor specifieke situaties en concrete moeilijkheden”, zo stelt Somers vanmorgen aan de VRT.
- “Ik denk dat het goed is dat we de discussie voeren voor plaatsen waar heel weinig mensen gevaccineerd zijn. In Brussel is er een groot probleem, maar je ziet dat er nog wel een aantal plaatsen zijn met problemen. Zo’n pas kan zorgen voor heel wat extra vaccinaties en dat is eigenlijk wat we willen”, zo zegt Crevits.
- Gisteren verklaarde Somers nog dat “aan een pasjesmaatschappij in Vlaanderen geen nood is“. Nu is het uitkijken naar de houding van N-VA. In de wandelgangen was te horen die weinig enthousiast waren. Er is een harde lijn binnen de Vlaamse regering die vindt dat het welletjes is geweest met de burger lastig vallen met maatregelen. Maar het is te verwachten dat minister-president Jan Jambon (N-VA) eerder de consensus zoekt.