Coronamedicijn van AstraZeneca is niet zo effectief tegen Covid-19

Terwijl zijn vaccin tegen Covid-19 gemengde resultaten oplevert, hoopt AstraZeneca heel wat goed te maken met een geneesmiddel dat bedoeld is voor mensen die al besmet zijn met het coronavirus. Maar de laatste studie met het middel is tot nu toe allesbehalve overtuigend.

De farmaceutische reus AstraZeneca legt niet al zijn eieren in één mand. Naast zijn coronavaccin ontwikkelt het Zweeds-Britse bedrijf ook een geneesmiddel voor Covid-19: AZD7442.

De behandeling moet voorkomen dat mensen die aan het coronavirus zijn blootgesteld ziek worden. Het geneesmiddel zou in de eerste plaats bedoeld zijn om personen te beschermen die meer risico lopen, zoals kankerpatiënten, van wie het immuunsysteem niet tegen vaccinatie bestand is.

Bij de laatste studie van AstraZeneca met het geneesmiddel waren iets meer dan duizend volwassenen (uiteraard niet-gevaccineerd) in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk betrokken. Deze vrijwilligers waren in de voorafgaande acht dagen in contact geweest met iemand die positief op het coronavirus had getest.

AstraZeneca maakte de resultaten van de studie dinsdag bekend: AZD7442 verminderde het risico op het ontwikkelen van een symptomatische Covid-19-besmetting met 33 procent in vergelijking met een placebo. Dat cijfer blijft ver onder de verwachtingen. 

‘Hoewel deze studie niet voldeed aan het primaire eindpunt met betrekking tot symptomatische ziekte, zijn we bemoedigd door de bescherming die werd waargenomen bij PCR-negatieve deelnemers na behandeling met AZD7442’, zei Mene Pangalos, executive vice president van AstraZeneca, in een verklaring.

Meer slecht nieuws

Niettemin is dit een zware klap voor AstraZeneca. De afgelopen maanden is er veel kritiek geweest op zijn vaccin, vooral omdat het (in zeer zeldzame gevallen) bloedstolsels kan veroorzaken. Tegelijkertijd is het bedrijf ook bekritiseerd voor zijn vertraagde leveringen, voornamelijk in de Europese Unie.

Volgens Bloomberg hebben de Verenigde Staten tot 700.000 doses van het geneesmiddel AZD7442 besteld. Die zouden dit jaar nog geleverd moeten worden. 

Het Verenigd Koninkrijk, dat van plan was een miljoen doses te bestellen, overweegt nu om minder te bestellen. Een maand geleden waren er al twijfels over die hoeveelheid, nog voor de publicatie van de studie, omdat de Britten meenden dat er door het succes van de vaccinatiecampagne in het land sowieso al minder van het geneesmiddel nodig zou zijn. De laatste dagen wint het coronavirus echter terrein aan de andere kant van het Kanaal, en dan vooral de Delta-variant.

Maar gezien deze laatste studie lijkt het onwaarschijnlijk dat een nieuwe opflakkering de Britten over de streep zullen trekken om hun bestelling van een miljoen doses aan AstraZeneca te bevestigen. (lb)

Lees ook: Hoe goed ben je nu eigenlijk beschermd na één injectie met de Pfizer-, AstraZeneca-, J&J- en Moderna-vaccins?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20