Coronacrisis heeft inkomsten Belgische voetbalclubs gehalveerd; verliezen dreigen nog verder op te lopen

Tussen maart en september van dit jaar hebben de Belgische professionele voetbalclubs 50 procent minder inkomsten geboekt dan dezelfde periode vorig jaar. Dat komt overeen met een verlies van 275 miljoen euro. Dat blijkt uit aan analyse van de fiscale aangiften van de clubs uit de Pro League. Die cijfers bevestigen dat de coronacrisis ook zwaar weegt op de financiën van de Belgische profclubs.

Aangezien wedstrijden met toeschouwers voorlopig nog niet in het vooruitzicht zijn, dreigen de verliezen bovendien nog veel hoger te zullen oplopen.

Het inkomstenverlies dat de Belgische voetbalclubs dit jaar hebben moeten boeken, is te wijten aan de uitbraak van de coronapandemie. In eerste instantie werden wedstrijden afgelast, terwijl de competitie nadien zonder toeschouwers in de stadions moest worden verder gezet. Daarmee viel voor de clubs een belangrijke bron van inkomsten nagenoeg compleet stil.

Het verlies werd bovendien nog verder opgedreven door een daling van de sponsorinkomsten, terwijl de activiteit op de transfermarkt eveneens beperkt bleef. Op die manier was er ook slechts weinig uitzicht op lucratieve inkomsten uit uitgaande transfers.

Onrustwekkend

Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, maakt daarbij gewag van een onrustwekkende trend. Het merendeel van het inkomstenverlies werd immers geregistreerd sinds het begin van het nieuwe voetbalseizoen. ‘Het derde kwartaal vertegenwoordigde 80 procent van de totale inkomstendaling,’ verduidelijkt Croonen.

‘Er is voorlopig dan ook weinig uitzicht op een verbetering. Enerzijds zijn er de uiterst beperkte wedstrijdinkomsten, maar bovendien is het onmogelijk om een aantal vaste kosten – zoals salarissen en uitgaven voor infrastructuur – te schrappen. Het lijkt dan ook zeer waarschijnlijk dat de verliezen zullen blijven oplopen.’

Croonen voegt eraan toe dat deze verliezen ook een impact zullen hebben op het bredere ecosysteem dat rond het Belgische professionele voetbal bestaat.

Hij wijst daarbij naar cijfers van het Federaal Planbureau, die aantonen dat elke pakket 100 euro inkomsten van het professionele voetbal binnen de bredere economie een waarde van 246 euro creëert.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.