Coronacrisis geeft populariteit bedrijfswagen een enorme boost

Uit cijfers van de hr-dienstengroep Acerta blijkt dat een recordaantal bedienden een bedrijfswagen heeft. Dat cijfer is vorig jaar gestegen met 3 procent. Dat meldt De Tijd. De coronacrisis heeft volgens Acerta bijgedragen aan die toename.

De bedrijfswagen blijft één van de populairste extralegale voordelen in ons land. Daar is tijdens de coronacrisis niet veel verandering in gekomen. Integendeel, een recordaantal bedienden rijdt rond met een bedrijfswagen.

Uit de jaarlijkse barometer waarin Acerta peilt naar de mobiliteitsgewoontes van 330.000 werknemers, blijkt dat 22 procent van de bedienden een bedrijfswagen heeft. Daarmee ligt het aantal bedienden met een bedrijfswagen 2,6 procent hoger dan vorig jaar. In vergelijking met vijf jaar geleden heeft Acereta zelfs een stijging opgetekend van 26,1 procent.

Impact coronapandemie

Frank Van Gool, de algemeen directeur van de leasesectorfederatie Renta, merkt in een reactie aan De Tijd op dat de economische groei en het fiscale voordeel de stuwende krachten zijn. “Daar is nu ook corona bijgekomen. Meer werknemers nemen de wagen en de fiets om naar het werk te gaan”, klinkt het.

Door de coronapandemie nemen we almaar minder vaak het openbaar vervoer. Zo rekent slechts 5,7 procent van de werknemers nog alleen op trein, tram of bus om op het werk te geraken.

Uit de barometer van Acerta blijkt ook dat het merendeel van de bedrijfswagens (67,1 procent) een dieselwagen is. Dat aandeel is wel met 7 procentpunten gedaald tegenover 2020. Vooral de hybride wagen wint terrein: die steeg van 2,5 naar 5,7 procent in een jaar.

Elektrische bedrijfswagens maken nog maar 1,4 procent uit van het wagenpark. Acerta verwacht wel dat door de veranderde fiscaliteit meer en meer bedrijven voor groene wagens zullen kiezen. Vanaf 2026 zullen nieuwe diesel- en benzinewagens geen recht meer geven op een fiscaal voordeel.

Groene bedrijfswagens vanaf 2026

Uit een eerdere bevraging van Acerta bleek al dat vier op de tien kmo’s willen dat tegen 2026 al hun wagens elektrisch zijn. 25 procent van de kmo’s begint volgend jaar al met de installatie van laadpalen op het werk.

“Door de hervorming van de fiscaliteit van bedrijfswagens, merk je dat bedrijven de urgentie voelen om hun wagenpark groener te maken. Ook al weten we dat er ook na 2026 nog bedrijfswagens op fossiele brandstof zullen rijden omdat de leasingcontracten van vóór 2026 nog zullen doorlopen”, aldus Karolien Van Herpe, mobiliteitsexperte bij Acerta Consult.

Ook de fiets doet het goed. Net geen 15 procent van de Belgische werknemers gaat altijd met de fiets naar het werk. In 2020 was dat 14,6 procent. Het aantal toegekende fietsvergoedingen bleef in 2021 stabiel.

Meer