Ondanks de coronacrisis is één op de twee Belgen ervan overtuigd dat de vastgoedprijzen binnen het jaar zullen stijgen. Slechts één op de tien vreest een terugval, leert de beleggersbarometer van ING.
De Belg blijft vertrouwen hebben in baksteen, blijkt uit de beleggersbarometer van ING. Volgens dat rapport gelooft 52 procent van de beleggers dat vastgoedprijzen binnen het jaar zullen stijgen. Een minderheid (11 procent) verwacht dat de prijzen zullen dalen.
Belg slaat aan het renoveren
De meest recente evoluties op de vastgoedmarkt lijken de optimisten gelijk te geven. Zo zijn de vastgoedprijzen in het derde trimester van 2020 met 5,5 procent gestegen, leren de cijfers van de Notarisbarometer.
ING merkt op dat zes op de tien Belgen die renovatiewerken gepland hebben ze dit jaar nog gaan uitvoeren. Vorig jaar was dat slechts het geval voor 44 procent van de respondenten. ‘We vermoeden dat de Belg de renovatiewerken minder uitstelt omdat hij deze zomer minder heeft kunnen reizen’, luidt de verklaring van ING. Slecht één op de tien Belgen heeft zijn renovatieplannen opgeborgen.
Financiële onzekerheid houdt ons op ons hoede
Toch blijft er wat onzekerheid over wat de toekomst brengen zal. 44 procent van de bevraagden geeft aan de komende maanden zijn spaarreserves te verhogen. 45 procent heeft geen soortgelijke plannen.
De Nederlandstalige zijn iets meer geneigd (45 procent) om hun spaarreserves te verhogen in de komende maanden dan Franstaligen (41 procent). ‘Dit fenomeen doet zich meestal voor bij een zwakke conjunctuur, omdat Nederlandstaligen gemiddeld gezien meer in de conjunctuurgevoelige privésector werken dan Franstaligen, wat de huidige voorzichtigheid kan verklaren’, aldus ING.
Iets minder negatief
Tot slot laat ING weten dat de beleggersbarometer in september is opgeklommen van 74 naar 80 punten. ‘Al blijft dat onder het neutrale niveau van 100’, verduidelijkt ING.
De inschatting van de conjunctuur van de voorbije maanden is net iets minder negatief geworden. Zo zag 65 procent van de respondenten de economie verslechteren, terwijl dat in augustus nog 71 procent was. Ook de toekomstverwachtingen ogen minder somber, hoewel de zwartkijkers toch nog ruimschoots in de meerderheid zijn: 51 procent ziet de economie achteruit boeren in de komende maanden, terwijl 20 procent op beterschap hoopt.