Corona ontmoedigt starters: helft minder nieuwe zelfstandigen

Tussen half maart en half april is het aantal startende zelfstandigen met de helft gedaald, in vergelijking met dezelfde periode in een doorsnee jaar. Vooral de horeca kent een stevige terugval.

Dat concludeert hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van een analyse van de gegevens van 280.000 zelfstandigen. Volgens de gegevens van Acerta waren er tussen 13 maart en 13 april 60 procent minder zelfstandigen in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Maar vorig jaar kende het aantal starters wel een piek. In vergelijking met een gemiddeld jaar, gaat het nog altijd om een terugval met ongeveer 50 procent.

De achteruitgang is minder groot dan verwacht, klinkt het bij Acerta. ‘Dat er mensen zijn wiens ondernemingszin niet is gestuit door de coronacrisis, is op zich een overwinning’, zegt Katrien Jonckheer, directeur starters en zelfstandigen. Ze vult aan dat de effectieve opstart de laatste stap in een lang denk- en voorbereidingsproces is, dat ‘al voor de coronacrisis begonnen was’.

Vooral de horeca krijgt zware klappen. In vergelijking met een gemiddeld jaar waren er bijna 70 procent minder startende horeca-uitbaters. In de bouw werden 50 procent minder starters geteld dan in piekjaar 2019, maar in vergelijking met een gemiddeld jaar blijft de achteruitgang beperkt tot 3 procent. Bij de intellectuele beroepen zijn de initiatieven om te starten een vijfde teruggelopen, ten opzichte van een gemiddeld jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20