Corona had geen impact op aantrekkelijkheid van zorgsector

De zorg is nog steeds de op twee na meest aantrekkelijke sector om voor te werken. Het uitbreken van de coronapandemie heeft dus niet voor verandering gezorgd. Dit blijkt donderdag uit het jaarlijks onderzoek van Randstad Research naar de aantrekkelijkheid van de grootste Belgische werkgevers, uitgevoerd bij 14.000 werknemers.

Gemiddeld wil 41,4 procent graag tot heel graag werken in de zorgsector, dat is een verbetering tegenover vorig jaar toen de score 39,5 procent bedroeg. Alleen de farmaceutische sector (43,1 procent) en de luchtvaart (42,5 procent) doen nog beter. Media (40,8 procent) en high tech (40 procent) sluiten de top vijf af. Opvallend is dat de zorg goed scoort bij elke subgroep: zowel Nederlands- als Franstaligen, midden- als hooggeschoolden en jong en oud. Alleen mannen vinden de sector een stuk minder aantrekkelijk.

Verschillende factoren

Waar de zorg bij vrouwen als meest aantrekkelijke van 23 sectoren uit de bus komt, is dat bij mannen pas als 13e. Qua werkzekerheid, goede reputatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen scoort de zorg hoger dan alle andere privésectoren. Op het vlak van werksfeer haalt de sector net als vorig jaar de zilveren medaille. De vierde plaats inzake coronaveilige werkomgeving is opmerkelijk. De zwakke plekken blijven de financiële gezondheid, balans werk-privé en het gebrek aan thuiswerk.

Wat betreft loon en voordelen neemt de sector een middenpositie in. ‘De grootste winst kan op termijn bij het mannelijk segment worden geboekt. Maar ook de grote groep vrouwen die momenteel nog in uitvoerende administratieve beroepen tewerkgesteld zijn, vormen een potentieel interessante doelgroep gezien de – door de digitalisering – hoge kwetsbaarheid van hun huidige functie’, aldus arbeidsmarktspecialist Jan Denys.

Meer