Corona dwingt Google om verkeersroutes anders te berekenen

13 jaar aan ervaring met verkeer mag de vuilbak in bij Google. Corona heeft het verkeer zo hard veranderd dat het techbedrijf heel zijn methode moest herzien.

Google Maps kan meestal perfect voorspellen wanneer u ergens zult aankomen, vanaf het moment dat u in uw auto stapt. Daarvoor gebruikt het technologie van het artificiële-intelligentiebedrijf Deepmind, dat in 2014 door Google werd overgenomen.

Dat bedrijf had toen al een aanzienlijke database aan gegevens uitgebouwd over verkeersomstandigheden op elk uur van de dag. Zo wist het perfect dat auto’s op een snelweg in Californië tussen 6 en 7 uur 100 kilometer per uur rijden, terwijl ze in de late namiddag maar 30 per uur rijden.

50 procent minder verkeer

Google boog op die gegevens om u op voorhand te zeggen hoe lang u over uw route zou doen en of u al dan niet file zou tegenkomen onderweg. 13 jaar lang ging dat perfect. Maar dat is helemaal veranderd nu.

Sinds de lockdowns zijn gestart, is het wereldwijde verkeer met 50 procent afgenomen. Dat begint nu stilaan terug te komen, omdat opnieuw meer mensen naar hun werk rijden, maar de situatie is lang nog niet zoals voorheen. Daarom heeft Google zijn systemen aangepast om alleen te kijken naar de laatste twee tot vier weken voor voorspellingen. Alles daarvoor wordt vergeten.

Google zou tot nu toe naar eigen zeggen 97 procent van de aankomsttijden perfect voorspellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20