Corona duwt ook H&M kopje-onder: eerste kwartaalverlies in meer dan tien jaar

De Zweedse kledingketen H&M heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van net geen 5 miljard Zweedse kronen (477 miljoen euro). Het eerste kwartaalverlies in meer dan een decennium is het gevolg van de coronapandemie.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moest H&M tijdens het tweede kwartaal, dat voor de winkelketen van maart tot mei loopt, in vele landen zijn winkels tijdelijk sluiten. Midden april bijvoorbeeld was ongeveer 80 procent van de winkels dicht, geeft H&M mee.

Dat had uiteraard zware gevolgen voor de financiën. De kwartaalomzet lag de helft lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. En onder de streep moest dus een verlies in de boeken worden geschreven. De keten verwacht dit jaar ook veertig winkels te sluiten.

Toch viel er ook positief nieuws te rapen. Zo lijkt het herstel vlotter te verlopen dan verwacht. In juni lag de omzet tot nu toe een kwart lager dan een jaar geleden. ‘Het tempo van het herstel verschilt van markt tot markt, deels omdat de lokale beperkingen anders zijn, maar het verloopt tot nu toe veel beter dan verwacht’, zegt H&M. Momenteel zijn nog 350 winkels toe, 7 procent van alle vestigingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20