Corfu, waar toeristen worden verwelkomd met 4.000 ton vuilnis

Op het Griekse eiland Corfu wordt het toeristisch hoogseizoen bedreigd door een aanslepend conflict over lokale vuilnisbelten. Omdat er nog steeds geen oplossing is gevonden voor het probleem, blijft het huishoudelijk afval al weken lang op straat liggen. De lokale toeristische sector zegt te vrezen dat bezoekers door afvalbergen zullen worden afgeschrikt en dat touroperators aan hun klanten alternatieve bestemmingen in de mediterrane regio zullen aanbieden.Een aantal toeristen zouden inderdaad al hebben geklaagd over onaangename stank en zwermen vliegen. In de straten van het eiland zouden al vierduizend ton huishoudelijke afval zijn opgestapeld.

Aanslepende problemen

Corfu heeft al lang problemen met zijn afvalbeheer. De belangrijkste stortplaats in Temploni is vol en door de Europa Unie illegaal verklaard. De autoriteiten hebben echter grote problemen om een alternatief te vinden. Suggesties voor alternatieven worden door omwonenden afgewezen.Recent organiseerde de lokale bevolking een protestactie tegen plannen van de Europese Unie om in Lefkimmi een nieuwe stortplaats te openen, De politie moest worden ingeschakeld omdat de bevolking de omliggende straten had geblokkeerd, zodat de vuilniswagen onmogelijk de site konden bereiken. De lokale overheid had aan de Griekse regering om het afval met boten van het eiland weg te halen.Drie jaar geleden werd de Griekse overheid naar het Europese Hof van Justitie doorverwezen vanwege het gebrekkige afvalbeheer op Corfu. Een onderzoek vier jaar geleden bracht aan het licht dat op de Griekse eilanden zestien illegale stortplaatsen actief zijn.Waarnemers zeggen dat de afvalhopen langs de straten al jarenlang het landschap van Corfu bezoedelen. Hoewel Temploni door de Europese Unie illegaal werd verklaard, wordt de site nog sporadisch heimelijk gebruikt. Niemand wil echter dat een nieuwe stortplaats in zijn omgeving wordt ingericht. Het eiland produceert ongeveer 67.000 ton afval per jaar.

Sorteerinstallatie

Dat aantal stijgt snel als gevolg van een bloeiende toeristenindustrie, die op dit ogenblik 1,5 miljoen toeristen per jaar onderhoudt. De stortplaats in Temploni ligt verscholen in een beboste vallei op ongeveer vier kilometer van een luxueuze haven met vooral Russische superjachten. Slechts ongeveer 5 procent van het afval van het eiland wordt gerecycled.Dat is ver verwijderd van de doelstellingen van de Europese Unie, die eist dat tegen het midden van de jaren dertig 65 procent van het afval wordt gerecupereerd. Burgemeester Konstantinos Nikolouzos beloofde, onder druk van internationale touroperators, om het afval van de straten te laten halen voor het toeristisch piekseizoen van start zou gaan.Vuilnis wordt nu ingepakt in plastic zakken en opgeslagen op terreinen naast de overvolle Temploni-site. De volgende stap is om het afval in Lefkimmi te deponeren terwijl een nieuwe sorteerinstallatie voor afval wordt gebouwd, op voorwaarde dat de vrachtwagens voorbij blokkades van de lokale bevolking kunnen komen.Toen Nikolouzos, lid van de Griekse regeringspartij Syriza, vier jaar geleden aan de macht kwam, schorste hij meteen een publiek-privaat project van zijn voorganger, die in Temploni de bouw van een sorteerinstallatie had gepland. Het restafval zou vervolgens naar de nieuwe stortplaats in Lefkimmi gaan.Nikolouzos zei echter dat de overeenkomst, die zou zijn gefinancierd door een combinatie van Europese middelen en private financiering, slecht zou zijn geweest voor de lokale belastingbetaler. Nikolouzos werkt nu een soortgelijk project, maar hij benadrukt dat de stortplaats dit keer volledig door de Griekse staat wordt gefinancierd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20