Rome is een verschrikkelijke stad geworden

Nadat het Vaticaan vorig jaar al publiek verklaarde dat corruptie Rome in een wetteloos oord dreigde te veranderen, was het recent aan de Romeinse voorzitter van de kamer van koophandel om te verklaren dat de stad door het wanbestuur op instorten staat.

Hoe erg het gesteld is met de Italiaanse hoofdstad, illustreert ook het onderstaande verhaal, geschreven door Barbie Nadeau, journaliste van de nieuwssite The Daily Beast. Vuile straten, parken met metershoog onkruid en ratten, wegen vol putten en een openbaar vervoer dat amper werkt: welkom in Rome.

Haar scooter was gestolen, haar Fiat na een onzachte aanraking met één van de vele putten in het wegdek voor reparatie in de garage en ze kon maar geen taxi te pakken krijgen. Dus besloot Barbie Nadeau het er op te wagen en met het openbaar vervoer door de Italiaanse hoofdstad te reizen.

Ze was waarschijnlijk beter te voet gegaan, ware het niet dat Rome net op dat ogenblik de ergste hittegolf uit zijn geschiedenis meemaakte. Niet dat ze op de bus kon afkoelen, want airconditioning hebben de meeste stadsbussen in Rome namelijk niet.

Geen ramp, al zat de bus dan overvol en reed ze tergend langzaam. Na twintig minuten besloot de buschauffeur er echter helemaal de brui aan te geven. Zonder een woord uitleg stopte de bus tussen twee haltes in en werden alle passagiers, waaronder een hoogzwangere vrouw, verzocht uit te stappen.

Een pechdag? Nee, het dagelijkse leven in een stad die de hel op aarde is, zoals de zwangere medepassagier van de journaliste vertwijfeld uitriep.

Zonder maffia werkt het niet

De buschauffeurs rijden extreem traag als protest tegen het feit dat hen sinds kort wordt gevraagd aan het begin en einde van hun werkdag zich aan de tikklok te melden. Sindsdien laten ze hun passagiers ook geregeld in het midden van een rit uitstappen omdat hun shift erop zit.

Recent nog moest de politie tussenkomen nadat een woedende groep passagiers de cabine van een metrostel omsingeld had. De bestuurder, die zich naar eigen zeggen onwel voelde, weigerde te vertrekken.

Niet alleen het openbaar vervoer leidt onder slecht management. Vreemd genoeg zijn sommige problemen juist een gevolg van de strijd die het Romeinse stadsbestuur heeft aangebonden met de maffia.

Toen overheidscontracten voor de vuilnisophaling of het groenonderhoud nog naar bedrijven gingen die banden met de maffia hadden, voelden die ondernemingen zich verplicht op zijn minst oppervlakkige resultaten te tonen, bevreesd voor mogelijke gerechtelijke onderzoeken.

Nu het nieuwe stadsbestuur die contracten op een eerlijker manier toewijst, lijkt niemand zich nog te bekommeren om het resultaat. “En dus blijft het afval dagenlang liggen in de straten, schiet het onkruid kniehoog op in de parken en hoeven de ratten van niemand meer bang te zijn,” schrijft Barbie Nadeau.

De burgemeester van Rome heeft dan wel aangekondigd dat hij de top van het openbaar vervoersbedrijf zal ontslaan, maar zou volgens de Italiaanse premier Matteo Renzi misschien zelf maar ontslag moeten nemen als hij er niet in slaagt de stad te besturen.

Hoe dit mogelijk is in een stad die nog steeds immens populair is onder toeristen en die hoopt volgend jaar – tijdens het jubileumjaar van het Vaticaan – 33 miljoen extra bezoekers te lokken begrijpt niemand. De inwoners beseffen al lang dat ze niet veel meer kunnen doen dan klagen en hopen dat de stadsbestuurders ooit zullen luisteren.

Meer