Coolblue trekt in oktober naar de Amsterdamse beurs

Binnenkort kan je aandelen kopen van het Nederlandse e-commercebedrijf Coolblue op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf wil deze maand nog zijn beursintroductie maken.

Coolblue deed in februari al zijn beursplannen uit de doeken, maar nu lijkt er ook wel degelijk schot in de zaak te komen. Als alles volgens plan verloopt zal je nog deze maand aandelen van Coolblue kunnen verhandelen op de Amsterdamse beurs. Coolblue wou naar verluidt al eerder naar de beurs trekken, maar die beursgang werd uitgesteld omdat aandeelhouders destijds de beursintroductie beter wouden voorbereiden.

Groei stimuleren

Het bedrijf wil met de verkoop van aandelen verdere groei stimuleren. Bedoeling is om in totaal zo’n 150 miljoen euro op te halen via de uitgifte. Bestaande aandeelhouders zullen een deel van hun belang kunnen verzilveren. Op dit moment bezit Pieter Zwart, de medeoprichter van het e-commercebedrijf, 51 procent van de aandelen. De overige 49 procent is in handen van het investeringsmaatschappij HAL.

Coolblue mikt op een beurswaarde van 3 tot 6 miljard euro. Het is natuurlijk nog even wachten tot de effectieve beursgang vooraleer we weten hoeveel het bedrijf zal waard zijn op de beurs. Coolblue streeft naar een free float van 20 tot 30 procent onmiddellijk na de beursgang.

Resultaten 2020

2020 was alvast een goed jaar voor Coolblue. De omzet is toen gestegen met 34 procent tot 2 miljard euro, waarvan ruim 25 procent afkomstig was uit ons land. Daarnaast bereikte de online retailer een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 114 miljoen euro, dat is 66 miljoen euro meer dan het jaar ervoor.

Zwart heeft samen met twee vrienden Coolblue opgericht in 1999. Intussen heeft het bedrijf zijn activiteiten uitgebreid naar België en Duitsland. Coolblue is begonnen als webwinkel, maar bezit nu ook fysieke winkels. “We groeien aan een tempo van 1 fysieke winkel per maand”, liet de webshop deze zomer weten.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20