De beursgang van Coolblue wordt uitgesteld. Pieter Zwart, mede-oprichter van de webwinkel, wil eerst alle details in orde brengen alvorens hij met het bedrijf naar de beurs trekt.
Formeel is de beursgang van Coolblue nog niet aangekondigd, maar in februari heeft Zwart in een openbare videoboodschap aangekondigd dat het bedrijf overweegt om naar de beurs te trekken. Sindsdien heeft het de webwinkel begeleidende banken ingehuurd en heeft het al gesprekken gehad met potentiële aandeelhouders. Volgens ingewijden wijst alles erop dat het bedrijf klaar is om de beurswereld te veroveren,
Details uitwerken
Toch zal een beursintroductie nog even op zich laten wachten. En dat is toch wel verbazend. Veel bedrijven willen een uitstel van een beursgang net vermijden omdat het beurssentiment plots kan omslaan waardoor beleggers mindere interesse tonen in de aandelen en een beursintroductie volledig kan mislukken.
Volgens het Het Financieele Dagblad zal Coolblue pas in het najaar naar de beurs trekken. Zwart zou eerst alle details van de beursgang willen uitwerken alvorens hij die stap zet. Voorts is er momenteel geen druk om kapitaal op te halen bij het grote publiek want het bedrijf is door de lockdown net beter gaan presteren.
Voor Zwart is het belangrijk dat de mensen op belangrijke posten klaargestoomd worden voor de nieuwe fase. Beleggers zullen namelijk het doen en laten van het bedrijf van heel dichtbij opvolgen. Voorts moet er iemand ingewerkt worden die namens Coolblue contact zal onderhouden met beleggers en analisten.
Tot 6 miljard euro
Hoe dan ook wordt verwacht dat de beursgang van Coolblue zal resulteren in een beurswaarde van 3 miljard tot 4 miljard euro, met uitschieters tot maximaal 6 miljard euro. Zwart heeft momenteel 51 procent van de aandelen in handen. De Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL bezit de overige aandelen. Zwart heeft in februari wel al bevestigd dat hij bij een beursgang de grootste aandeelhouder zal blijven.
De omzet van het bedrijf is tijdens het coronajaar 2020 met 34 procent gestegen tot twee miljard euro. Een kwart daarvan werd in België opgehaald. De omzet in ons land is toen gestegen van 370 miljoen euro naar 550 miljoen euro.
(lb)