Content moderator getraumatiseerd door choquerende video’s klaagt TikTok aan

TikTok heeft zo’n 10.000 content moderators in dienst die de inhoud van video’s controleren en zo nodig offline halen. Dagelijks worden ze blootgesteld aan kinderporno, verkrachtingen, onthoofdingen en dierverminkingen. Dat stelt toch een getraumatiseerde content moderator, die daarom een rechtszaak aanspant tegen het videoplatform en zijn moedermaatschappij, ByteDance.

Content moderator Candie Frazier stelt in haar aanklacht dat ze video’s heeft gescreend met kannibalisme, verpletterde hoofden, schietpartijen op scholen, zelfmoorden, en zelfs een fatale val van een gebouw, compleet met audio.

En er is geen ontkomen aan, zegt ze. TikTok eist van moderators dat ze aan een razendsnel tempo werken. Ze bekijken honderden video’s gedurende een shift van twaalf uur, met een uur vrij voor lunchpauze en slechts twee pauzes van 15 minuten. Dat blijkt uit de klacht die ze donderdag indiende bij de federale rechtbank in Los Angeles, Verenigde Staten.

“Omdat er wel miljoenen video’s moeten worden gecheckt, mogen de content moderators niet meer dan 25 seconden per video bekijken, terwijl ze tegelijkertijd drie tot tien video’s hebben opstaan”, stelden haar advocaten in haar klacht.

TikTok was lid, samen met onder andere Facebook en YouTube, van een groep socialemediabedrijven die richtlijnen ontwikkelden om moderators beelden van kindermisbruik, waar ze bij hun werk op stuitten, te helpen verwerken. Maar TikTok slaagde er niet in om die richtlijnen te implementeren, volgens de aanklacht. Zo bieden ze geen psychologische ondersteuning aan en worden de shifts niet beperkt tot vier uur in plaats van twaalf.

Nachtmerries

Frazier zei dat ze lijdt aan posttraumatische stressstoornis als gevolg van alle verontrustende video’s die ze heeft moeten bekijken. “Ze heeft moeite met slapen en als ze slaapt, heeft ze afschuwelijke nachtmerries”, stelt de aanklacht.

Frazier, die ook andere screeners van TikTok-content wil vertegenwoordigen, vraagt een vergoeding voor psychisch letsel en een gerechtelijk bevel dat het bedrijf verplicht om een medisch fonds op te zetten voor moderators.

(lb)

Meer