Contactloos betalen haakt in op de snelheid van vandaag

Contactloos betalen is een typische uitvinding van tegenwoordig. Ergens doet het ook denken aan de ruilmarkt van heel lang geleden, omdat je iets ruilt. Een moment, een item, een ervaring voor een bliepgeluid. Hierdoor heb je eigenlijk nauwelijks het idee dat je geld uitgeeft. Dat is voordelig voor de commerciële wereld, want door contactloos te betalen geef je onbewust meer uit dan je zelf in de gaten hebt, omdat je de handeling van het intoetsen van je pincode overslaat. En hierdoor is er een lichtelijk gat ontstaan in het besef dat je geld uitgeeft. Het leven gaat anno vandaag zo snel dat je er niet eens de tijd voor hebt om er bij stil te staan. Zo sluit de gewoonte van contactloos betalen perfect aan bij het ritme waar we vandaag in leven.  Je houdt je kaart vlug even tegen het pinautomaatje en nog voor je het sein van akkoord ziet, kan je alweer vertrekken.

De voordelen van contactloos betalen

Er zijn vele voordelen te noemen als het gaat om de uitvinding van contactloos betalen. Zo kan je door contactloos te betalen sneller betalen. Dat is niet alleen gunstig voor jou maar ook voor andere gebruikers van de winkel of horecagelegenheid. Denk daarbij maar aan de filevorming van mensen die kan ontstaan als het gaat om betalingen van contant geld of door middel van pincodes. Wanneer iemand met contant geld afrekent, kan het gebeuren dat hij of zij in de portemonnee nog op zoek moet gaan naar de gevraagde gepaste centen. Of door het invoeren van een pincode kan er ruis ontstaan en zo gezorgd worden voor vertraging in de rij. Contactloos betalen neemt dergelijke vertragingen weg en biedt ruimte voor de snelheid van de simpele handeling. Het bliepgeluid afwachten en je kan zorgeloos vertrekken. Veelal zie je dat mensen het geluid niet eens meer hoeven te horen en ze meteen met boodschap of drankjes de toonbank of bar verlaten.

De snelheid van contactloos betalen

De snelheid van het contactloos betalen geeft de huidige tendens weer van de samenleving. Alles gaat snel, alles kan digitaal en geduld is overbodig. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan alle mogelijke zaken die je online kunt bestellen. Of het nu gaat om een wasmachine of nieuwe sokken, alles is met een muisklik of swipe te verkrijgen. En om gehoor te geven aan de snelle wens, bestaat er ook de snelle bezorging. Zo komt het vaak voor dat als je voor een bepaald tijdstip besteld, je het de volgende dag al in huis hebt.

Contactloos betalen haakt hier op in, omdat je net zo snel kan afrekenen als dat je gekomen bent. Het contact met de kassière is hierdoor nog vluchtig en allicht onpersoonlijker te noemen. Maar de snelheid is er zeker en daarmee word je als huidige consument tevreden gesteld.

De keerzijde van contactloos betalen

Naast de voordelen van contactloos betalen, zijn er uiteraard ook tegenargumenten. Zo heb je geen beveiliging meer van een pincode en zou eenieder die je kaart in handen krijgt, hiermee betalingen kunnen doen. Dat is wel enigszins af te schermen door een limiet per winkel of per dag in te schakelen. Hierdoor beperk je de kans om vreemden ongelimiteerd uitgaven te laten doen met jouw kaart.
Bovendien leg je hiermee ook jezelf een restrictie op als het om contactloos betalen gaat, aangezien je door die limiet ook zelf niet de hele dag door contactloos kan betalen.

Het is echter wel aan te raden die limiet in te voeren. Mocht je jouw kaart dan toch kwijt geraken, dan kan de vinder er je niet mee pluimen.

Limieten van contactloos betalen

De limieten die je kan instellen, kunnen verschillen per bank. Daarom is het aan te raden om bij je bank na te gaan wat er voor jou van kracht is. Welke limieten hebben zij ingevoerd en gelden die bovendien als dagelijkse limiet of als limiet per winkel? Dat maakt zeker verschil omdat je op die manier toch veel meer uit kan geven. Wanneer je de limiet per winkel opgelegd krijgt, biedt dat jou namelijk de ruimte om elders weer tot dezelfde hoogte uit te geven.

Contactloos betalen is een spel waar je zelf de spelregels van bepaalt, limieten instelt en überhaupt de mogelijkheid van het contactloos betalen mee activeert. Over het algemeen geldt voor alle banken dat er een mogelijkheid is tot automatisch contactloos betalen en dien je wanneer je hier geen gebruik van wilt maken, dat zelf uit te schakelen. Dat kan je over het algemeen invoeren bij de digitale omgeving van je bank, bij jouw profiel of account waar je aan internetbankieren doet.

Meer