Contactloos betalen breekt door, maar cash blijft koning bij de bakker

Vier op de tien Belgen betalen minstens een keer per week contactloos met hun bankkaart, fors meer dan voor de coronacrisis. Toch is cash nog lang niet dood: 57 procent van de Belgen betaalt minstens een keer per week met munten of biljetten.

Dat blijkt uit een enquête bij duizend Belgen in opdracht van Bancontact Payconiq Company.

Vorig jaar was contactloos betalen voor de meerderheid van de Belgen nog relatief onbekend. Slechts 32 procent had het al eens uitgeprobeerd. De grotere aandacht voor hygiëne tijdens de coronacrisis heeft dat helemaal gekeerd. Anno 2020 heeft 72 procent van de Belgen al eens contactloos betaald met de bankkaart of de smartphone, zegt Bancontact Payconiq.

Het grote voordeel van contactloos is dat u het toetsenbord van de terminal niet hoeft aan te raken voor betalingen onder 50 euro. U tikt uw bankkaart even tegen de terminal, of u scant de QR-code aan de kassa met uw mobiele app.

Cash bij de bakker

Het aantal regelmatige gebruikers – minstens een keer per week – van contactloos betalen stijgt dit jaar naar 43 procent, tegenover amper 3 procent in 2017. Contactloos betalen is daarmee nog niet populairder dan cash, want 57 procent van de Belgen betaalt nog minstens wekelijks met munten of biljetten.

Bij de bakker wordt nog steeds vaker cash betaald dan contactloos, zo blijkt uit de enquête. In de supermarkt daarentegen worden contante betalingen steeds zeldzamer. Ook kleine betalingen onder vrienden gebeuren steeds minder in cash.

Tegenover vorig jaar boet cash fors aan belang in, want toen verklaarde nog 74 procent van de Belgen minstens een keer per week met cash te betalen. Een voorlopige conclusie kan zijn dat een groeiend deel van de consumenten cash lijkt te zweren als eerste betaalmiddel, en alleen maar cash betaalt als het niet anders kan. Er is mogelijk een wetgeving op komst die retailers zal verplichten om altijd een contactloze betaaloptie te voorzien.

Uit de bevraging blijkt nog dat 46 procent van de Belgen verwacht dat cash gewoonweg niet meer bestaat over tien jaar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.