Straks cashloos betalen in alle winkels?

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) werkt aan een verplichting voor alle winkels om cashloos betalen aan te bieden via de bankkaart of de smartphone. Dat meldt De Standaard.

Het is de week van de beleidsplannen van de federale regering en ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn huiswerk klaar. Een belangrijk punt wordt cashloos betalen via de bankkaart of de smartphone. ‘De elektronische betalingen zullen fors worden uitgebreid’, staat er te lezen. ‘De consument moet steeds de mogelijkheid krijgen om cashloos te betalen.’

De intentie staat ook vermeld in de plannen van staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). ‘Er zijn nog te veel entiteiten die geen elektronische betaling aanvaarden’, schrijft die laatste.

Limieten omhoog

Om voluit voor elektronische betalingen te gaan, wil de regering de maximumbedragen voor contactloos betalen verder optrekken. Tijdens de coronacrisis ging de limiet naar 50 euro, met hoop extra transacties tot gevolg. Tussen februari en juni is het aandeel van contactloos betalen in het totaal aantal transacties verdubbeld, van 16 procent naar 35 procent.

De minister zal nu gesprekken voeren met de ondernemersorganisaties, consumentenorganisaties zoals Test Aankoop en de banken. Hoewel cashbetalingen ontmoedigen mooi meegenomen is om fiscale fraude tegen te gaan, wil de regering het niet volledig afschaffen. Wel is het de bedoeling om ‘het aantal transacties dat cash betaald wordt drastisch terug te brengen tegen het einde van de legislatuur’, klinkt het nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20