Consumentenorganisatie BEUC: “Consumenten moeten de techgiganten kunnen aanklagen”

Volgens de Europese consumentenorganisatie BEUC en enkele academici moeten consumenten techgiganten voor de rechter kunnen slepen wanneer die een loopje nemen met de EU-regels.

Dat de BEUC en de academici net nu zo’n oproep lanceren, is geen toeval. De EU-wetgevers leggen momenteel de laatste hand aan de Digital Markets Act (DMA), de nieuwe mededingingswet voor digitale bedrijven. Het wetsvoorstel bevat een lijst van do’s en don’ts voor zogenaamde “gatekeepers”, zijnde Apple, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Amazon en Microsoft.

Techgiganten aanklagen

“De DMA moet gebruikers in staat stellen om zowel individueel als collectief een bedrijf dat de DMA-regels overtreedt, voor een nationale rechter te kunnen slepen”, staat er in een brief van de BEUC aan de EU-instellingen. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De organisatie drong er bij de wetgevers en de EU-landen ook op aan om consumentenorganisaties en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld te laten deelnemen aan de processen die in het kader van de ontwerpregels zijn opgezet, zodat hun behoeften in de besluiten van de Commissie over de techgiganten tot uiting komen.

Andere ondertekenaars van de open brief zijn onder meer het Center for Digital Democracy uit de VS en de Consumer Federation of America, de Civil Liberties Union for Europe, European Digital Rights en academici van de Universiteit van Oxford, de Vienna University of Economics and Business en de Universiteit van Amsterdam.

Techgiganten onder vuur

De techgiganten komen herhaaldelijk onder vuur te liggen omdat ze bepaalde regels niet volgen. Zo krijgt Apple in Nederland bijvoorbeeld al een tijdlang de wind van voren. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het techbedrijf voor de vijfde week op rij een boete opgelegd van 5 miljoen euro omdat de onderneming z’n betaalbeleid niet wil aanpassen. Apple-gebruikers in Nederland kunnen namelijk geen gebruikmaken van alternatieve betaalmethodes als ze een abonnement voor een dating-app willen afsluiten.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20