Betalende lezer wil unieke content

Uitgevers van online nieuws kunnen door een sterk aanbod van interessante en unieke content voor zichzelf meer kansen creëren om een betalend publiek aan te trekken. Dat blijkt uit een rapport van het Reuters Institute for the Study of Journalism en consulent Kantar Media.

Daarbij wordt gewezen naar de jongere generatie, die onder invloed van services zoals Spotify en Netflix al gewend is geraakt om betalende abonnementen te nemen op muziek en televisie en mogelijk datzelfde zou kunnen overwegen voor nieuwscontent. Er wordt echter opgemerkt dat de bestaande gratis online nieuwsplatformen een belangrijke bedreiging vormen voor een verdere doorbraak van de betalende modellen in de nieuwssector. “Er kon worden vastgesteld dat de consument bereid is een betalend abonnement te nemen op nieuwsbronnen die diepteverslaggeving, exclusieve content en gespecialiseerde visies aan hun lezers aanbieden, ondanks de gemakkelijke toegang die online aan gratis nieuwsbronnen wordt geboden,” benadrukken de onderzoekers.

Bundels

“Vooral grote nieuwsmerken genieten bij de consument een grote waardering omdat ze een vertrouwde toon en persoonlijkheid tentoon spreiden en gekend zijn voor hun betrouwbare en kwalitatieve informatie,” wordt er nog opgemerkt. “Vele consumenten appreciëren de gespecialiseerd analyses die door betaalde online nieuwsbronnen worden aangeboden in vergelijking met de oppervlakkigheid en leegheid van de gratis online media.” De onderzoekers stelden verder nog vast dat een aantal consumenten in de betalende platformen een bescherming vinden tegen de stroom nepnieuws die online wordt verspreid. Betaling biedt volgens het rapport vaak een vertrouwen in de nieuwsverhalen die worden geconsumeerd. Daarnaast kon bij vele consumenten ook een interesse worden aangetroffen voor gebundelde abonnementen, waardoor men toegang zou kunnen krijgen tot de verhalen van verschillende nieuwsbronnen. Algemeen kan volgens de onderzoekers worden gesteld dat in de toekomst meer consumenten bereid zullen blijken om voor online nieuws te betalen, maar alleen indien een waardevolle en relevante content kan worden geboden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20