Conservatieven incasseren klappen bij tussentijdse verkiezingen in VK, voorzitter stapt op

De Conservatieven, de partij van Brits premier Boris Johnson, hebben bij tussentijdse verkiezingen twee zetels in het Lagerhuis verloren aan de oppositiepartijen Labour en Liberal Democrats. De voorzitter van de Conservatieve Partij stapt als gevolg op.

De Tories, zoals de Britse conservatieven genoemd worden, verloren in het kiesdistrict Wakefield van het centrumlinkse Labour. En de sociaal-liberale partij Liberal Democrats veroverde een zetel namens het kiesdistrict Tiverton-Honiton.

“Onze achterban is verontrust en teleurgesteld”

Oliver Dowden diende vrijdagochtend als gevolg van de verliezen zijn ontslag in als voorzitter van de Conservatieve Partij. Hij deelde zijn ontslagbrief mee op Twitter.

“De tussentijdse parlementsverkiezingen van gisteren zijn de laatste in een reeks van zeer slechte resultaten voor onze partij. Onze achterban is verontrust en teleurgesteld door de recente gebeurtenissen en ik deel hun gevoelens”, zegt Dowden.

“We kunnen niet op de oude voet doorgaan. Iemand moet zijn verantwoordelijkheid nemen en ik ben tot de conclusie gekomen dat het onder deze omstandigheden niet juist zou zijn dat ik in functie zou blijven.”

Ontslagbrief Oliver Dowden

Volgens de BBC stellen velen zich de vraag of nog meer politici van de Conservatieve Partij zullen opstappen.

“Schokgolf door de Britse politiek”

De zetel die Labour in Wakefield won, is echter niet al te verbazend. Wakefield is historisch een Labourdistrict. Het gebied was gedurende 87 jaren in handen van die partij, tot de Tories het in 2019 veroverden.

Toch zei Keir Starmer, de leider van Labour, dat de overwinning van zijn partij in Wakefield een teken is van het verlies van het vertrouwen van de Britten in de Tories. “Dit resultaat is een duidelijk oordeel over een Conservatieve partij die geen energie en ideeën meer heeft”, zei Starmer.

Het kiesdistrict van Tiverton en Honiton was voor de overwinning van de Liberal Democrats wel historisch een conservatieve plek. Richard Foord, die er namens de Lib Dems de parlementszetel veroverde, riep Boris Johnson in een speech op om “te gaan, en wel nu”. De overwinning heeft volgens hem “een schokgolf door de Britse politiek gestuurd”.

“Elke dag dat Boris Johnson zich vastklampt aan zijn ambt brengt hij meer schande, chaos en verwaarlozing”, zei hij in een speech op de BBC.

Vertrouwensstemming

De tussentijdse verkiezingen worden in het VK gezien als een zoveelste belangrijke test voor premier Johnson. Hij leeft al vele maanden onder een stevige politieke druk. Begin juni vond er zelfs een vertrouwensstemming plaats in zijn eigen partij. Die overleefde hij met 211 stemmen tegen 148. Maar het bevestigde wel een groot ongenoegen over Johnson binnen de Conservatieve Partij, 41 procent van zijn partijleden stemden voor zijn ontslag.

Johnson noemt de resultaten van de tussentijdse verkiezingen somber, maar hij belooft om aan te blijven als premier van zijn land. “Het is absoluut waar dat we een aantal moeilijke tussentijdse verkiezingsresultaten hebben gehad”, zo citeert Politico Johnson. “Ze zijn, denk ik, een weerspiegeling van een heleboel dingen. Maar we moeten erkennen dat de kiezers op dit moment een moeilijke tijd doormaken.”

(mah)

Meer