Boris Johnson overleeft vertrouwensstemming

De Britse Conservatieve Partij heeft maandagavond haar vertrouwen in premier Boris Johnson bevestigd. Johnson overleefde een geheime vertrouwensstemming met 211 stemmen tegen 148. Dat betekent dat 41 procent van zijn partijleden zich tegen hem hebben gekeerd. De stemming was een gevolg van de vele schandalen rond de lockdownfeestjes waarbij Johnson betrokken was en waarvoor hij al excuses heeft aangeboden.

Om Johnson tot aftreden te dwingen moest een meerderheid van tenminste 180 Tories (leden van de Conservatieve Partij) voor de motie van wantrouwen stemmen. Dat is dus niet gebeurd. Nu de stemming negatief uitdraait, kan er pas over een jaar weer een motie van wantrouwen georganiseerd worden. De les van Theresa May blijft nochtans boven Downing Street hangen. Ook zij overleefde in december 2018 een vertrouwensstemming binnen de partij (200 vs. 117), maar 5 maanden later nam ze ontslag.

Wankel, maar overeind

Johnson staat al langer onder druk als premier van het Verenigd Koninkrijk. Zo raakte maanden geleden bekend dat de premier lockdownfeestjes hield in zijn ambtswoning die ingingen tegen de regels die zijn regering oplegde. Die feestjes had Johnson ontkend, maar onbetwistbare bewijzen bleven in de pers komen. Daarbovenop stapten enkele kabinetsleden op korte tijd op. De schandalen leken tot nu toe de positie van Johnson te doen wankelen, maar hij bleef steeds overeind. Ook nu. Hoewel er binnen zijn partij onvrede is, blijft de steun voor hem in de kern van de partij stabiel.

Vele Tories vinden dat er vandaag belangrijker zaken op het wereldtoneel gebeuren. Ze vermelden de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de hoge energieprijzen,… Het afzetten van Johnson op zo’n cruciaal moment zou het land volgens hen enkel verzwakken.

Maar ondanks dat Johnson deze stemming heeft overleefd, krijgt zijn aanzien in de Britse politiek sowieso een nieuwe klap. Johnson krijgt minder steun dan wat May kreeg en komt dus zwaar verzwakt uit de strijd. Bij recente lokale verkiezingen verloren de Tories een kwart van hun zetels. Ook bij de viering van het platina jubileum van koning Elizabeth II de vorige dagen werd Johnson meermaals door het publiek uitgefloten. Hij kan bij het grote publiek nog op een tevredenheidsscore van 26 procent rekenen. Voor de pandemie begon was dat 66 procent.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.