Congestie is ook in luchtvaart een zware uitdaging

Aeroporto Humberto Delgado in Lissabon is de slechtste luchthaven ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie AirHelp, die een rangschikking van meer dan honderddertig luchthavens opstelde. De onderzoekers zeggen dat de Portugese luchthaven op vele parameters inferieure prestaties liet optekenen. Onder meer zouden reizigers op Aeroporto Delgado met een groot gebrek aan stiptheid rekening moeten houden. Daarnaast laat volgens AirHelp ook de kwaliteit van de diensten en infrastructuur veel te wensen over.”

Aerporto Delgado eindigde op een 132ste plaats. Daarmee scoort de Portugese luchthaven in de rangschikking nog net iets slechter dan Eindhoven Airport (130ste) en Kuwait International Airport (132ste).

Gatwick en Orly

“Portugal heeft op het gebied van luchtvaart duidelijk nog bijzonder veel werk voor de boeg,” benadrukken waarnemers in een reactie op het rapport van AirHelp. Ook Aeroporto Sa Carneiro in Porto staat immers bij de tien slechtste luchthaven van de wereld gerangschikt.

Bovendien wijzen de experts erop dat TAP Air Portugal bij de luchtvaartmaatschappijen in de rangschikking van AirHelp eveneens in de lagere regionen is terug te vinden. Opvallende namen bij de luchthavens met een bedenkelijke kwaliteit zijn onder meer London Gatwick (123), Manchester Airport (127) en Paris Orly (126).

In de Verenigde Staten haalde Newark Liberty Airport opmerkelijk povere cijfers. “Amerikaanse luchthavens laten in het algemeen geen beste score optekenen,” benadrukt Henrik Zillmer, chief executive van AirHelp. “Het beste resultaat is weggelegd voor Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, die op een 34ste plaats staat gerangschikt. Newark staat op een 116ste plaats.”

De relatief lage scores van de Amerikaanse luchthavens moeten volgens Zimmer wellicht worden toegeschreven aan weergerelateerde vertragingen. Daarin zijn Amerikaanse luchthavens volgens Zimmer sterk benadeeld tegenover hun Europese sectorgenoten.

Qatar

Hamad International Airport in Qatar werd opnieuw tot beste luchthaven van de wereld verkozen. Tokyo International Airport in Japan eindigde op een tweede plaats. Daarna volgen Athens International Airport in Griekenland, Afonso Pena International Airport in Brazilië en Gdansk Lech Walesa Airport in Polen.

Er kunnen volgens de onderzoekers aan de hand van de ranglijst een aantal opmerkelijke vaststellingen worden gedaan. “De hoge rangschikking voor Athens International was op het eerste zicht bijzonder vreemd,” aldus Zillmer. “Dat verandert echter wanneer men weet dat het zonnige klimaat tot minder vertragingen leidt. Bovendien zijn vakantiegangers geneigd sneller positieve besprekingen te geven.”

“Athens Airport is een efficiënte luchthaven,” erkent ook Scott Mayerowitz, editoriaal directeur van de reiswebsite The Points Guy. “Toch springt de luchthaven op het gebied van kwaliteit niet echt boven de rest uit. Die vaststelling leert echter dat efficiëntie voor de reiziger cruciaal is. Niemand kiest een bestemming omdat de plek van aankomst over een mooie luchthaven beschikt.”

Stiptheid blijkt in het algemeen een doorslaggevende factor in de percepties over de kwaliteit van luchthavens. Congestie blijkt voor de sector dan ook een van de grootste problemen. “Dat kan bijzonder cruciaal worden, want de luchtvaart zal moeten omgaan met een snel groeiend toerisme,” zegt Zillmer.

Luchthavens moesten vorig jaar wereldwijd 1,4 miljard international toeristen ontvangen. Dat betekende een groei met 6 procent tegenover het jaar voordien. “Sommige luchthavens kennen een snelle uitbreiding, maar congestie blijft voor de meeste locaties een groot probleem,” benadrukt Henrik Zillmer nog. “Vooral tijdens de piekuren dreigen steeds meer problemen.”

Meer