Durfkapitalist wil concurrent voor Champions League uitbouwen

Een van de grootste risicokapitaalgroepen ter wereld gaat zich inkopen in het voetbal. CVC Capital Partners is in gesprek met zowel FIFA als Real Madrid om een nieuwe internationale voetbalcompetitie op te richten voor clubteams.

Investeringsgroep CVC is aan het onderhandelen met voetbalfederatie FIFA om de commerciële rechten te bemachtigen van de zogenaamde ‘Club World Cup’, de Wereldbeker voor clubteams. Indien de deal doorgaat, zullen enkele van de grootste voetbalclubs ter wereld deelnemen aan het nieuwe tornooi.

In oktober maakte FIFA bekend dat de huidige Wereldbeker voor clubteams zal vervangen worden door een kampioenschap van 24 teams elke vier jaar. In de huidige vorm spelen 7 ploegen van zes verschillende continenten jaarlijks tegen elkaar. De eerste editie van het nieuwe tornooi zal plaatsvinden in China in 2021.

Volgens de Britse zakenkrant The Financial Times zijn CVC en andere investeringsmaatschappijen ook benaderd door Real Madrid om een nieuwe internationale clubcompetitie op te starten. Een van de opties die tijdens die gesprekken naar boven kwam was om een tegenhanger van de Wereldbeker voor clubteams op te richten.

Het zal moeten blijken voor welke optie CVC gaat kiezen: de Wereldbeker voor clubteams overkopen en hervormen, of een volledig nieuw tornooi uit de grond stampen. Vast staat dat de risicokapitaalreus zich op de populairste sport ter wereld gaat storten.

De laatste jaren vloeit er steeds meer privaat (risico)kapitaal naar het voetbal. Enkele weken geleden raakte bekend dat investeringsfirma Silver Lake zich inkocht in de groep rond Manchester City.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20