Colruyts laagsteprijsgarantie zorgt opnieuw voor lege winkelrekken

Gegarandeerd de laagste prijs, dat is het succesrecept van de bekende supermarktketen Colruyt, maar die garantie levert de keten nogmaals ernstige problemen op. Door de zoveelste ruzie met een van de producenten zijn er geen producten van voedselconglomeraat Mondelēz meer te vinden in de Colruytwinkels.

Wie onlangs ging winkelen in een Colruytsupermarkt zal waarschijnlijk enkele lege rekken opgemerkt hebben. Wie op zoek gaat naar koekjes zoals LU, Milka, Côte d’Or of Oreo komt met lege handen thuis. De supermarktketen ligt namelijk in de clinch met producent Mondelēz.

Toegenomen kosten

Momenteel werkt Colruyt volop aan de prijsonderhandelingen voor volgend jaar. Idealiter zijn die afgerond voor 1 januari, maar hoe dichter bij de deadline, hoe harder de onderhandelingen worden. Doordat de wereldwijde distributieketen zo goed als vastzit en we daarbovenop met een ongeziene hoge inflatie te maken hebben, zijn die onderhandelingen er niet makkelijker op geworden. Colruyt wil niet alle bijkomende kosten op zich dragen, en dus worden die gegarandeerd naar de klant doorgerekend. Om dat te voorkomen, eist Colruyt dat de producenten ook een deel van die toegenomen kosten op zich nemen.

“We weten ondertussen allemaal dat er moeilijkheden zijn op het vlak van transport, energie en duurdere grondstoffen”, laat Colruytwoordvoerster, Hanne Poppe weten aan Gazet van Antwerpen. “Maar we merken dat leveranciers die prijzen integraal willen doorrekenen aan ons, de retailers, en uiteindelijk dus ook de klanten.”

Harde onderhandelaar

Het is niet de eerste keer dat Colruyt door zijn harde onderhandelingspositie met tekorten in de rekken kampt. Enkele weken geleden verdwenen de kleine potten Nutella uit de rekken omdat Colruyt discussieerde met Ferrero, de producent van de chocopasta.

Die harde positie is nochtans een zeer gewaagde zet. Wanneer een supermarkt te lang met lege rekken te maken heeft, zal de klant uiteindelijk afhaken en naar een andere keten gaan om zijn inkopen te doen. Daarom komt het model van Colruyt onder druk te staan. Als ze te gemakkelijk toegeven dreigen ze echter imagoschade op te lopen en kan dat toekomstige onderhandelingen bemoeilijken.

Meer
door businessam.be
Mijn Volglijst

Update: EBA: Europese banken staan er beter voor

04/12/2021 10:54

(ABM FN-Dow Jones) De grootste Europese banken hebben hun solvabiliteit, winstgevendheid en liquiditeit zien stijgen. Dit bleek vrijdag uit de laatste transparantie-oefening van de Europese bankautoriteit EBA.

Aan het einde van het tweede kwartaal stond de CET 1 ratio van de120 deelnemende banken op 15,8 procent. Dat is 0,8 procentpunt meer dan medio 2020. Fully loaded steeg het percentage van 14,7 naar 15,5 procent.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20