Colosseum eindelijk gerenoveerd?

Het Colosseum in Rome krijgt een nieuwe uitschuifbare, houten vloer. Daardoor zullen bezoekers de kans krijgen om te staan waar gladiatoren ooit vochten. Italiaans minister van Cultuur Dario Franceschini kondigde zondag het project aan. Verwacht wordt dat de vloer in 2023 klaar zal zijn.

Eind vorig jaar besliste Italië om het Colosseum (deels) te renoveren, met een nieuwe vloer. De Italiaanse regering geeft nu groen licht aan het Italiaanse ingenieursbureau Milan Ingegneria om de constructie te ontwikkelen. Het gaat om een contract van 18,5 miljoen euro.

Het winnende ontwerp omvat de installatie van honderden houten latten, zo’n 3.000 vierkante meter, die kunnen worden gedraaid om natuurlijk licht en lucht in de ondergrondse kamers binnen te laten.

Liften en valkuilen

De uitschuifbare vloer zou snel geopend of gesloten kunnen worden, om de onderliggende historische tunnels te beschermen tegen regen. Minister Franceschini zei dat het project omkeerbaar is. Mocht het in de toekomst nodig zijn, dan kan de vloer volledig weggehaald worden.

‘Het is een nieuwe stap in de richting van de wederopbouw van de arena, een ambitieus project dat zal bijdragen aan het behoud van de archeologische structuren en tegelijkertijd het oorspronkelijke beeld van het Colosseum zal herstellen’, aldus Franceschini.

Momenteel heeft het 2000 jaar oude monument geen vloer. Die werd in de 19e eeuw door archeologen verwijderd. Het ondergrondse netwerk van tunnels waar gladiatoren en dieren werden vastgehouden voordat de Romeinse bloedsporten begonnen, ligt voorlopig nog bloot.

Het originele Colosseum had ook liften en valluiken. Hoe die allemaal gebruikt werden, zou in het vernieuwde Colosseum veel duidelijker kunnen worden getoond.

7,6 miljoen mensen

Het Colosseum blijft de belangrijkste trekpleister voor toeristen in Italië, ondanks de coronapandemie. Voor de pandemie, in 2019, kwamen er 7,6 miljoen mensen naar kijken.

In Romeinse tijden werden er in het Colosseum voor een publiek van 50.000 mensen gladiatorengevechten en andere openbare spektakels gehouden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20