Romeinse Colosseum krijgt opnieuw een vloer en wil weer evenementen organiseren

Het Colosseum in de Italiaanse hoofdstad Rome zal opnieuw, zoals in de oudheid, met een echte vloer worden uitgerust. Hierdoor moet het weer mogelijk worden om in het complex culturele evenementen te organiseren. Dat heeft Dario Franceschini, Italiaans minister van Cultuur, aangekondigd.

De vloer zal ook toegankelijk worden voor de bezoekers, die hierdoor de kans krijgen het bouwwerk op dezelfde manier te bekijken als de vroegere acteurs, meestal gladiatoren die tegen elkaar of tegen wilde dieren moesten vechten.

Aanbesteding

De Italiaanse regering heeft voor de uitvoering van de werken een aanbesteding van 18,5 miljoen euro uitgeschreven. Kandidaten moeten hun voorstel ten laatste eind januari volgend jaar hebben ingediend. De werken zouden ten laatste over drie jaar moeten zijn afgerond.

‘Bedoeling is om de bezoeker een accuraat idee te bezorgen over de vroegere situatie,’ zegt Alfonsina Russo, de directeur van het Colosseum. ‘We hopen op voorstellen van architecten over de hele wereld. Zodra de werken zijn afgerond, zullen in het complex – dat destijds aan meer dan 50.000 toeschouwers plaats kon bieden – opnieuw concerten en theatrale producties kunnen worden georganiseerd.’

Het Colosseum werd in het jaar 80 in gebruik genomen. De arena werd gebruikt voor gevechten waarbij gladiatoren elkaar, maar ook wilde dieren – zoals beren, luipaarden of tijgers – bekampen. De dieren en de gladiatoren leefden in ondergrondse ruimtes van het Colosseum.

Met een complexe structuur van gangen en liften werden zij voor de gevechten naar de arena gevoerd. De arena kon tevens onder water worden gezet om historische zeeslagen na te bootsen. De laatste gladiatorengevechten hadden plaats in de vijfde eeuw, toen het Romeinse Rijk zijn einde naderde. Nadien raakte het complex in verval.

Opgravingswerken

De arena was uitgerust met een zandbodem, die op een houten vloer rustte. Voor opgravingswerken, die de onderliggende structuur van gangen en ruimtes moest blootleggen, werd de vloer een honderdtal jaar geleden echter verwijderd.

Een zestal jaar geleden lanceerde archeoloog Daniele Manacorda een oproep om de arena van het Colosseum herop te bouwen, zodat het complex opnieuw voor evenementen zou kunnen worden gebruikt. Dat voorstel kreeg toen al steun van Franceschini. Nu heeft de Italiaanse overheid beslist om voor de realisatie van die plannen een budget vrij te maken.

Deelnemers aan de aanbesteding moeten er wel rekening mee houden dat de nieuwe vloer intrekbaar moet zijn. Het publiek moet het ondergrondse labyrint immers kunnen blijven bekijken. Anderzijds moet de vloer bij ongunstige weersomstandigheden opnieuw vlug weer op zijn plaats kunnen worden gebracht, zodat de ondergrond beschermd blijft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20