Colombia kan van start gaan met fracking; proefboringen door hooggerechtshof toegelaten

Colombia moet twee pilootprojecten rond fracking, de ontginning van olie en gas uit onder meer rotsformaties, toelaten. Dat heeft het hooggerechtshof van het Latijns-Amerikaanse land beslist. Daarmee draaide het hooggerechtshof de beslissing van een lagere rechtbank, die de projecten had geblokkeerd, terug.

Een aantal milieugroeperingen zeggen echter tegen de uitspraak van het hooggerechtshof in beroep te zullen gaan.

Afrowilches

Het Colombiaanse oliebedrijf Ecopetrol, dat door de overheid wordt gecontroleerd, wil in de provincie Santander in de regio’s Kale en Platero proefprojecten rond fracking opzetten. Daarbij wordt een samenwerking opgezet met het Amerikaanse concern ExxonMobil. Ecopetrol treedt op als exploitant van beide projecten.

Eind april werd de exploratie van het project in Kale echter door een rechtbank in de stad Barrancabermeja afgewezen. De rechter weigerde een milieuvergunning uit te reiken omdat volgens hem de Afrowilches, een lokale bevolkingsgroep, onvoldoende was geraadpleegd.

Die rechter beval dat voor zowel de projectgebieden in Kale als Platero vooraf met de Afrowilches overleg moest worden gepleegd. De Colombiaanse National Environmental Licensing Authority (ANLA) had al toestemming gegeven voor het Kale-project, maar nog niet voor het Platero-project.

Rechtenschendingen

De commerciële ontwikkeling van fracking is in Colombia nog niet toegelaten. Het hooggerechtshof heeft nu echter bepaald dat de twee proefprojecten moeten kunnen worden opgestart terwijl de dossiers over fracking verder worden onderzocht. De vraag van een aantal milieugroeperingen om de gebieden te beschermen is volgens het hooggerechtshof niet ontvankelijk.

De twee projecten zijn gelegen in de gemeente Puerto Wilches. De Colombia Free from Fracking Alliance reageerde teleurgesteld op de uitspraak van het hooggerechtshof. “We zullen bij het Colombiaanse Grondwettelijk Hof vragen de beslissing van het hooggerechtshof ongedaan te maken”, merken woordvoerders van de actiegroep op.

“De beslissing van het hooggerechtshof negeert immers het concept van het voorafgaand overleg. Bovendien betekenen de projecten een schending van de rechten van de Afro-Colombiaanse gemeenschappen in Puerto Wilches.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.