Coke-onderzeeër gevonden in Malaga

De Spaanse politie heeft in een loods in de buurt van Malaga een negen meter lange narco-onderzeeër in beslag genomen. Geschat wordt dat de duikboot zo’n twee ton drugs kan smokkelen. 

De inbeslagneming vond plaats in het kader van een bredere politieoperatie waarbij ook vijf andere landen en Europol, de overkoepelende Europese politiedienst, betrokken waren. Na invallen in heel Spanje, heeft de politie 52 mensen aangehouden en een grote hoeveelheid cocaïne en hasj in beslag genomen. Er werd ook een drugslab ontmanteld.

De meeste van de arrestanten komen uit Spanje, Colombia en de Dominicaanse Republiek. De Spaanse politie, samen met collega’s in Nederland, Colombia, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, kwamen hen op het spoor. 

‘Zoals een ijsberg’

De gevonden semi-onderzeeër is vervaardigd uit glasvezel en multiplex panelen, en wordt aangedreven door twee motoren van 200 pk elk. De stuurhut bevindt zich volledig onder de waterspiegel. De politie denkt dat het vaartuig bijna klaar was voor gebruik. 

Rafael Pérez, het hoofd van de Spaanse politie, zei dat het nog niet te water was gelaten. ‘We denken dat het naar zee zou gaan om een moederschip te ontmoeten om drugs aan boord te nemen’, zij hij. ‘Het is zoals een ijsberg. In de praktijk gaat bijna alles onder water, behalve de bovenkant, dat is het enige deel dat kan worden gezien vanuit een ander schip of een helikopter.’

Drie ton drugs

In 2019 onderschepte de Spaanse politie voor de kust van het Noord-Spaanse Galicië een onderzeeër die 3.000 kilo drugs van Zuid-Amerika naar Europa smokkelde. Het was volgens lokale media de eerste keer dat een dergelijke narco-onderzeeër in Europese wateren werd ontdekt.

Soortgelijke vaartuigen werden de afgelopen jaar ontdekt in de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn zelden in staat volledig onder water te gaan.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20