Coens (CD&V) en Bouchez (MR) blijven nog even informateur

Koning Filip heeft de opdracht van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) verlengd tot 28 januari. Er komt wel een tussenverslag op 20 januari. Ze moeten nu verder onderzoeken of een regering met PS en N-VA mogelijk is.

Afgelopen week kwam er een opening in de paars-gele regeringspiste. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei zondag op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij dat de N-VA verantwoordelijkheid wil opnemen en in een federale regering wil stappen. Hij reikte ook de socialisten de hand door een verhoging van de laagste pensioenen voorop te stellen.

Rutten neemt wél op

Bij de Vlaamse liberalen maakte hij echter minder vrienden, want hij haalde zwaar uit naar Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. ‘Wij zullen nooit voor de persoonlijke carrière van kopstukken kiezen’, zei hij. Eerder liet de voorzitter al optekenen dat Rutten niet reageerde op verschillende verzoeken om samen te zitten.

Niet waar, klonk het dan weer aan de Melsensstraat. ‘Wie mij kent, weet dat ik altijd professioneel ben en mijn telefoon opneem’, reageerde Gwendolyn Rutten op de uitspraken van De Wever. Maar Rutten herhaalde dat ze het nut niet inziet van een Vlaams front. Dat kan ook gevolgen hebben voor de Vlaamse regering, waar N-VA, Open VLD en CD&V deel van uitmaken.

PS: ‘Not impressed’

De Franstalige socialisten zijn ondertussen niet onder de indruk van de uitnodiging van Bart De Wever. Verschillende partijen menen wel dat de PS en de N-VA nog eens samen aan tafel moeten zitten. En ook gewezen informateur Johan Vande Lanotte vindt dat de ‘uitgestoken hand’ niet genegeerd mag worden. Hij ziet er een rol in voor de informateurs om de twee partijen samen te brengen.

En dan is er nog Ecolo. Op de nieuwjaarsreceptie van de Franstalige groenen heeft covoorzitter Jean-Marc Nollet maandagochtend zijn veto tegen N-VA herhaald. Hij vraagt de andere partijen ook om niet te wachten tot de Vlaams-nationalisten zichzelf uitsluiten. ‘Waar het hen om te doen is, is de situatie te laten rotten. Laten we degenen die het land willen vernietigen, die kans niet geven’, zei hij.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20