Coca-Cola kiest voor recycleerbaar plastiek na experiment met fles van planten

Tien jaar geleden zette Coca-Cola nog stevig in op de ‘PlantBottle’ voor halveliterflessen. Op dinsdag kondigde het Amerikaanse bedrijf aan dat het nu gebruik zal maken van volledig recycleerbaar plastiek voor zijn flessen.

Coca-Cola Co. staat al jaren gekend als de grootste plastiekvervuiler van de wereld. Volgens de ‘Break Free From Plastic’-organisatie mag het Amerikaanse frisdrankenbedrijf die twijfelachtige titel dit jaar opnieuw in ontvangst nemen. Coca-Cola reageerde met een heuse paradigmaverschuiving in hun productieproces: weldra maken ze gebruik van plastiek dat voor 100 procent recycleerbaar zal zijn.

Ooit zweerde Coca-Cola nog bij flessen die gemaakt werden van planten. Die zouden tegen 2020 alle PET-flessen moeten hebben vervangen. Dit zou het gebruik van fossiele brandstoffen in de sector grondig aanpakken. Toch bleven Coca-Cola-flesjes de oceanen genadeloos vervuilen. Hier zou nu eindelijk verandering in moeten komen, meent het bedrijf.

Verkoop daalde in lockdown

De nieuwe flesjes zullen het gebruik van plastiek bij Coca-Cola moeten verlagen met meer dan 20 procent in Noord-Amerika alleen al. Het gaat hier wel over 20 procent minder dan de productiecijfers in 2018, volgens Coca-Cola. Het is niet duidelijk waarom de cijfers van de laatste twee jaren niet gebruikt worden als maatstaf. We weten wel uit het laatste kwartaalverslag van het bedrijf dat de verkoop van frisdrank in het slop zat tijdens de lockdowns.

Volgens Alpa Sutaria, de vicepresident van Coca-Cola, waren de plantflessen niet voldoende om het afval van het bedrijf te beperken. ‘Het feit is dat flessen gemaakt van planten nog steeds plastiek opleveren. Consumenten dulden dit niet meer’, zei ze in een interview met persagentschap Bloomberg. 

Primeur voor de VS

Coca-Cola wil nu dus volledig de duurzame weg opgaan. Het bedrijf beloofde in 2018 al dat het tegen 2025 al zijn verpakkingen 100 procent recycleerbaar zal maken. Dito voor alle flesjes en blikjes, maar dan pas tegen 2030. Het volgende jaar kreeg de recycleerbare verpakking de vuurproef op de Zweedse markt.

De recycleerbare flesjes zullen deze keer het eerst van de band rollen in de Verenigde Staten voor ze ook naar ons komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20