Clubhouse: van hype naar hack?

Het heeft niet lang geduurd: slechts enkele maanden na de opkomst van babbel-app Clubhouse zijn er de eerste zorgen over Chinese inmening en hacks.

Clubhouse, de nieuwste hype-app bij ondernemers in Silicon Valley, ligt onder de loep. Het bedrijf achter Clubhouse moest namelijk een site sluiten die de gesprekken in de app rechtstreeks uitzond. U moest dus niet inloggen en de exclusiviteit van de app omzeilen.

Veiligheid?

Het initiatief, een beetje te vergelijken met een live-streamwebsite van kabeltelevisie, leefde niet lang. Maar het doet wel vragen rijzen over de veiligheid van de app.

Is het zo problematisch dat er extra mensen kunnen meeluisteren naar de panelgesprekken die u met de app kan opzetten? Niet bepaald. Maar wat wel problematisch lijkt, is de tech achter Clubhouse.

De laatste nieuwe app wordt namelijk gerund op een Chinees platform: Agora. Critici zijn dan ook bang dat de Chinese overheid meeluistert en daarbij vlotjes de limiet van 5.000 luisteraars per gesprek negeert. Intussen is Clubhouse in China verboden.

Niet gebruiken voor gevoelige gesprekken

Bijdrages van critici zijn dan ook niet mals. Volgens ex-Facebook privacybaas Alex Stamos is Clubhouse daarom nog niet honderd procent veilig. ‘Ik zou het niet gebruiken voor gevoelige gesprekken’, zegt hij daarover.

En dan zijn er nog de meer standaard privacyproblemen waar bijna elke nieuwe app over struikelt. Om vrienden en familie uit te nodigen voor de app moeten nieuwe gebruikers hun adresboekje openstellen. Dat wil zeggen dat zelfs mensen die de app niet willen of niet kunnen gebruiken, hun gegevens op Clubhouse staan.

Dus komen er soms bizarre situaties voor. Het FBI-kantoor van San Francisco heeft bijvoorbeeld al 87 vrienden op Clubhouse, het is te zeggen: 87 leden hebben het nummer van dat kantoor in hun smartphone zitten. U vindt er ook heel wat drugsdealers en therapeuten.

Bye bye Clubhouse? Wellicht niet. Net zoals Zoom zal het bedrijf naarstig op zoek zijn naar een patch om de zaak te fiksen, tenminste, als het een even exponentiële groei wil kennen.

Lees ook:

Meer