Christine Lagarde: “Europa zit niet in een recessie”

Christine Lagarde: “Europa zit niet in een recessie”
Christine Lagarde – Ting Shen/Bloomberg via Getty Images

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), is ervan overtuigd dat Europa niet in een recessie zit. “We hebben nog nooit zo’n gunstige situatie op de arbeidsmarkt gezien”, zei ze op een conferentie in Washington.

De angst voor een Europese recessie neemt toe. Pierre-Olivier Gourinchas, hoofd van de onderzoekstak van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zei eerder deze week dat 2023 voor veel mensen “als een recessie zal aanvoelen.” De financiële instelling verwacht onder meer dat de Duitse economie, de grootste economie van de Europese Unie, volgend jaar zal krimpen met 0,3 procent. Voor de eurozone wordt een minieme groei van 0,5 procent voorspeld.

“Geen recessie in Europa”

Enkele economen bevraagd door Bloomberg zijn pessimistischer. Zij verwachten dit kwartaal al een recessie, gevolgd door een verdere krimp in het eerste kwartaal van 2023. Lagarde lijkt niet akkoord te gaan met die stelling. Volgens haar is er nog geen sprake van een Europese recessie. “Europa zit niet in een recessie”, zei ze op een conferentie in Washington. “We hebben nog nooit zo’n gunstige situatie op de arbeidsmarkt gezien.”

Ze voegde eraan toe dat er nog geen sprake is van een loon-prijsspiraal die de inflatie verder kan aanjagen. Er wordt nochtans gevreesd dat een krappe arbeidsmarkt de lonen een boost zal geven, met hogere consumentenprijzen als gevolg.

Dat is voornamelijk in de Verenigde Staten een belangrijke oorzaak van de geldontwaarding. In september zijn er daar bijvoorbeeld 263.000 banen bijgekomen, wat meer was dan verwacht. Het gemiddelde uurloon is toen ook gestegen met 0,3 procent.

Lagarde zei eerder al dat we de Amerikaanse inflatie niet mogen vergelijken met die van de eurozone. “Wij zien geen oververhitting aan de vraagzijde zoals in de Verenigde Staten en ondanks een krappe arbeidsmarkt lijkt het risico van een loon-prijsspiraal tot dusver beperkt”, zei Lagarde in september tijdens een speech in Frankfurt. “Wij worden momenteel geconfronteerd met een situatie waarin aanhoudende aanbodbeperkingen (door onder meer de oorlog in Oekraïne red.) een belangrijke reden zijn waarom de inflatie lang boven ons streefcijfer van 2 procent blijft.”

Renteverhoging

Recessie of niet, de kans is zeer groot dat de ECB op 26 oktober opnieuw zal uitpakken met een forse renteverhoging. Zo kwam de geldontwaarding in de monetaire unie vorige maand uit op 10 procent (op jaarbasis), tegenover 9,1 procent in augustus. Door die hoge inflatie zag de monetaire instelling zich verplicht om in september de rente op te trekken met 75 basispunten. Dat was de grootste verhoging in het bestaan van de centrale bank. De rente is in totaal al gestegen met 125 basispunten.

Bovendien zei Lagarde eind september dat het temperen van de inflatie de absolute prioriteit is van de ECB. “Ons hoofddoel is prijsstabiliteit en dat moeten we realiseren. Als we dat niet doen, zou dat de economie veel meer schade berokkenen”, aldus de voorzitter van de centrale bank.

“De ECB moet nu snel handelen”, zegt Karsten Junius, hoofdeconoom bij de bank J Safra Sarasin, in een reactie tegenover het persagentschap Bloomberg. “Zodra het recessierisico werkelijkheid wordt en de druk op de economie zichtbaar wordt, zal het moeilijk zijn om grotere rentestijgingen door te drukken.” De ECB-bestuursleden Martins Kazaks en Gediminas Simkus zijn alvast voorstander van een nieuwe renteverhoging met 75 basispunten deze maand.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.