Christine Lagarde: “Een renteverhoging met 50 basispunten ligt momenteel niet op tafel”

In een interview met het Nederlandse programma College Tour herhaalt Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), dat de kans groot is dat er in juli een renteverhoging komt. “Een verhoging met 50 basispunten ligt momenteel wel niet op tafel”, voegt ze er wel aan toe.

Het is zo goed als zeker dat de ECB in juli de rente gaat verhogen, na een stopzetting van het opkoopprogramma in juni. “Wij gaan eerst de obligatieaankopen stopzetten alvorens we de rente – naar alle waarschijnlijkheid enkele weken later – zullen verhogen”, zegt Lagarde aan College Tour.

Geen verhoging met 50 basispunten

Ze voegt er meteen aan toe dat een verhoging met 50 basispunten momenteel niet op tafel ligt. Eerder deze maand heeft Klaas Knot, gouverneur van de Nederlandsche Bank (DNB), nog een pleidooi gehouden voor zo’n forse verhoging indien de inflatie niet afzwakt. Het leven in de eurozone is in april 7,5 procent duurder geworden. In maart kwam het inflatiecijfer uit op 7,4 procent.

Lagarde geeft de voorkeur aan een stelselmatige verkrapping van het gelbeleid. “De ECB wil niet volop aan de handrem trekken van een auto die in beweging is. Haar doel is om de voet voorzichtig van het gaspedaal te halen … om zo de inflatie te temperen”, klinkt het.

In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve begin deze maand voor de tweede keer op rij de rente verhoogd. Tijdens de jongste vergadering werd zelfs beslist om de rente met 50 basispunten te verhogen, wat de aandelenmarkten in rep en roer zette. In vergelijking met begin dit jaar kleuren de belangrijkste Europese en Amerikaanse indexen bloedrood. Economen en analisten vrezen dat een te forse renteverhoging het begin van een (Amerikaanse) recessie zal inluiden.

Uithaal naar crypto

Lagarde uit in het gesprek met het Nederlandse programma ook kritiek op de cryptomunten. Volgens haar zijn de digitale munten waardeloos. “Ik heb altijd al gezegd dat cryptomunten zeer speculatief zijn, zeer riskant”, aldus de voorzitter. “Mijn zeer bescheiden oordeel is dat die munten niets waard zijn. De waarde is nergens op gebaseerd, er zijn geen onderliggende activa die als een veiligheidsanker fungeren.”

“We mogen de cryptomunten weliswaar niet vergelijken met de digitale euro (een Central Bank Digital Currency of CBDC, red.)”, gaat ze verder. “Zo’n munt wordt ondersteund door de toezichthouder. Ik denk dat dat heel wat anders is dan al die andere dingen.”

Net zoals de aandelen hebben de cryptomunten de afgelopen maanden fors in de klappen gedeeld. Zo is de koers van Bitcoin (BTC) sinds begin dit jaar gezakt van 46.700 naar 30.000 dollar. Daarenboven heeft de reputatie van de digitale munten een stevige deuk gekregen door het ineenstorten van de stablecoin TerraUSD (UST). Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, heeft daarom opnieuw een pleidooi gehouden voor meer regulering van cryptomarkt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.