Is het chiptekort voorbij? Voorraad zwelt aan door economische malaise

De voorbije twee jaar was er een tekort aan computerchips op internationale markten, deels veroorzaakt door de COVID-pandemie. Maar sinds kort is er van schaarste geen sprake meer.

Waarom is dit belangrijk?

Computerchips zijn vandaag de dag belangrijker dan ooit. Ze zijn sleutelcomponenten van niet enkel smartphones en computers, maar ook auto’s, huishoudapparatuur, internetinfrastructuur en zoveel andere zaken. 

De essentie: Intussen lijkt het erop dat het tekort voorbij is, voornamelijk door de economische ellende die de wereld plaagt sinds de oorlog in Oekraïne begon.

  • Door de stijgende rentevoeten, een aandelenmarkt die het niet denderend doet en de angst voor het recessiespook, kopen consumenten wereldwijd minder elektronica.
  • Voorraden van chips zwellen door die afnemende vraag steeds meer aan. Dat geldt overigens niet enkel voor elektronica. Ook andere consumentengoederen raken niet verkocht.
  • Voor consumenten is dat goed nieuws. Zij moeten niet meer lang wachten voor elektronische producten en betalen in sommige gevallen ook minder.
  • Chipfabrikanten hebben het echter moeilijker te verduren. Velen onder hen, zoals Micron, Qualcomm en Intel, zien zich genoodzaakt om werknemers te ontslaan. Door de afnemende vraag maken zij immers behoorlijk minder winst.

Dalende verkoop

De achtergrond: Veel belangrijke elektronische apparaten raken niet meer verkocht.

  • Het aantal computers die wereldwijd worden verscheept, is tijdens het derde kwartaal van 2022 met 20 procent afgenomen tegenover dezelfde periode een jaar terug, meldt The Wall Street Journal. Dat is de grootste daling in twee decennia.
  • Ook de smartphonemarkt doet het minder goed, hoewel de daling daar niet zo dramatisch is als op de computermarkt. Er zouden tijdens het derde kwartaal drie procent minder smartphones zijn verkocht, en 12 procent minder verscheept.
  • Toch geloven chipproducenten dat de problemen niet lang zullen aanhouden. Er wordt door sommige mensen binnen de industrie verwacht dat de verkoop van chips tegen 2030 zal verdubbelen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20